Yapılan araştırmaya göre yeni doğan bebeklerin ilk ağlamaları ana diline göre şekilleniyor. Bu durum, özellikle perde aralıklarının, kelimelerin anlamını etkilediği tonal dillerde daha açık şekilde görülüyor.
Wirzburg Üniversitesi önderliğinde, Alman ve Çinli bilimcilerin yürüttüğü araştırma Çin ve Kamerun’da yeni doğmuş bebeklerin ağlamasını inceledi. Çin’de incelenen bebeklerin anneleri Mandarin konuşurken Kamerun’da incelenen grubun diliyse ülkenin kuzeybatısında yaşayan Nso halkının dili Lamnso idi. Bu iki dilde de kelimelerin anlamı, o kelimeyi okurken yapılan tonlamaya göre tamamen farklı anlamlara gelebiliyor.
Araştırma sonunda annesi tonal dil konuşan yeni doğan bebeklerin ağlama seslerinin, annesi Almanca konuşan yeni doğmuş bebeğe göre belirgin şekilde çok melodik farklılığa sahip olduğu anlaşıldı.
Örneğin Kamerun’daki bebeklerin ağlayışındaki perde aralıkları, yani en yüksekle en düşük tonlar arasındaki zaman aralığı çok daha fazlaydı ve ağlama esnasında tonların kısa süredeki iniş çıkışı daha yoğundu. Profesör Wermke’nin ifadesiyle bu bebeklerin ağlayışı daha çok şarkı söylemeyi andırıyordu.
Araştırma şunu gösteriyor ki dil edinimi, çocuk sadece ilk sesleri ve kelimeleri çıkarmaya başladıktan sonra değil, doğduğu andan, hatta öncesinden başlamakta. Hamileliğin son üç ayında anne karnında “ana dilini” duymaya başlayan bebeklerin ağlayışı, çevreleri ve özellikle annenin dilindeki melodik yapılardan etkileniyor.