Bebekler önce sayısal kavramları öğreniyor

Bebeklerin yürümeden veya konuşmadan önce sayısal kavramları öğrenebildikleri ortaya çıktı.

ABD'de yapılan bir araştırmada, 7 aylık bebeklerin, duydukları seslerin sayısıyla gördükleri yüzün sayısını eşleştirebildikleri ve soyut bir sayı kavramı oluşturabildikleri belirlendi.

Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde de yayımlanan araştırmayı yapan bilim adamları, bu araştırmanın küçük çocuklara temel matematik kurallarını öğretme yöntemlerinin geliştirilmesi konusunda yararlı olabileceğini belirttiler.

Reklam
Reklam

Duke Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, 7 aylık bebeklere iki veya üç yabancı kadının arka arkaya "bak" dedikleri bir görüntü gösterildi.

Görüntüler, annelerinin kucaklarında oturan bebeklerin yanlarına yerleştirilen iki monitörde gösterilirken, sesler her iki görüntüde de senkronize bir şekilde gizli bir hoparlörden verildi.

Bebekler çoğunlukla yüzlerini gördükleri seslerin sayısının eşleştiği görüntülere daha fazla dikkat ayırdılar.

Araştırmacılar, sonuçların 7 aylık bebeklerin duydukları sesin sayısıyla gördükleri yüzün sayısı arasında bir eşitlik bağı kurabildiklerini gösterdiğini belirtirken, bunun henüz konuşamayan bebekler ile bazı hayvanlar arasında, sayıları simgelemeyi amaçlayan ortak bir sistem olduğu fikrini desteklediğini kaydettiler.