Bebeklerde 2. Ay

Bu dönemde bebeğiniz artık çevresine daha da alışmış bir halde olacaktır.

Bu dönemde bebeğiniz artık çevresine daha da alışmış bir halde olacaktır. Bu dönemde bebeğinizin beslenme ve uyku düzeni daha da oturmuş bir hal alacaktır. 2 aylıkken bebeğinizin uyanık olduğu zamanlar daha uzun ve belirgindir. Yavaş yavaş bebeğinizin sinir sistemi gelişmeye başlayacaktır.

Geliştikçe de bebeğiniz, artık hareketlerini kontrol etmede daha başarılı olacaktır. Bu dönemde bebekler kafalarını daha rahat bir şekilde hareket ettirebilir. Bebeğinizin zihinsel gelişimine bakacak olursak; şu zamana kadar bebeğiniz birçok bilgiyi kafasının içine almıştır. Artık birtakım şeyleri daha iyi anlıyor ve ifade etmeye de hazırlanıyordur. Algılanan dil ‘alıcı dil’, konuşmayı da ‘ifade edici dil’ olarak tanımlamamız mümkün.

Reklam
Reklam

Bebek için algılanan dil ifade edici dilden her zaman önde gelir. Çocuklar dili önce anlar ve çok daha sonra kullanmaya başlar. Genellikle 6 ile 8 haftalıkken bebekler ilk ifade edici dil girişimlerinde bulunabilirler.

Bu dönemde de bebekler için en önemli besin kaynağı anne sütüdür. Bu yadırganamaz bir gerçektir. Bu sebeple 6. aya kadar anne sütü ile bebeğinizi beslemeniz, onun sağlığı ve gelişimi açısından çok önemlidir. Yine bu ayda da bebekler 3 – 4 saatte bir beslenme ihtiyacı duyarlar. Anneler bu aylarda işte çalışıyor ise işlerine geri dönebilirler. Anne sütü sağıldıktan sonra 24 saat içerisinde bebeğe gönül rahatlığıyla verilebilir. Ancak sütün buzdolabında muhafaza edilmesi gerekmektedir. Anne sütü oda sıcaklığında maksimum 4 saat durabilir. Minik bebeğinizin yine bu dönemde 15 – 16 saate kadar uyuyabilir.

Gece boyu uyku tanımı bu dönemdeki bebekler için 5 saate tekabül etmektedir. Bu dönemlerde aileler için en korkutucu şey olan ani bebek ölümlerinin önüne geçilmesi için bebeğinizi yüz üstü değil sırt üstü yatırmaya dikkat edin. Bebeğinizin yanına çokça yastık ve peluş oyuncak koymayın ve bebeğinizi yanınızda yatırmayınız. Bu dönemlerde bebeğinizin uyanık kalacağı saatler fazlalaşacağı için bebeğiniz ile daha fazla vakit geçirebilirsiniz. Bu şekilde bebeğiniz ile aranızda olan ilişki güçlenir. Bebeğiniz ile vakit geçirmenizden kastımız bebeğinizle konuşmanız, ona ninniler söylemeniz ve ona masajlar yapmanızdır. Aslında bütün bunlar bebeğiniz ile birlikte kaliteli zaman geçirebileceğiniz birer aktivitedir. Hem bu etkinlikler bebeğinizin gelişimini de destekler niteliktedir.
Bu dönemde de bebeğiniz için alışveriş listenizdekiler hemen hemen aynı malzemeler ile sabittir. Zaman ilerledikçe listeye elbette bazı eklemeler yapabilirsiniz. Ancak bu alışveriş listeniz için temel olan şeyler; bebek bezi, bebek yıkama küveti, bebek şampuanı, pişik kremi, losyonu, küvet içi hamağı, banyo süngeri, banyo havlusu, tırnak makası, kulak çubuğu, nem makinesi, bebek alt değiştirme bezi, ıslak mendil, biberon, ateş ölçer, bebek telsizi, omuz bezi, oyuncaklar, bebek salıncağı, biberon fırçası, ilaç kaşığı, burun aspiratörü, puset ve bebek giysileri.

Reklam
Reklam

Annenin ise listesinde olması gerekenler şu şekildedir; emzirme sütyeni, pijama, terlik vs, göğüs ucu kremi, emzirme yastığı, göğüs pedler, göğüs ucu koruma silikonları, süt sağma makinesi, hijyenik pedler, doğum sonrası çatlaklar için giderici yağlar ya da kremler.