Bebeklerde aşırı ağlama

KOCAELİ (İHA) - Ailelerin sürekli ağlayan bebeklerinin aç olduğunu düşünerek erken dönemde ek gıdalar verme hatasına düştüğünü söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Ataşehir Tıp Merkezi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Sevim Gülbaş, aileleri bu hataya düşmemeleri konusunda uyardı.

Dr. Sevim Gülbaş, "Kolik ağlaması 15 gün - 3 ay arasındaki sağlıklı bebeklerde, özellikle öğleden sonra akşam saatlerinde ani başlayan ve saatlerce süren ağlamalardır. Bu ağlamalar 6-9 aylığa kadar sürebilir. Kolik bebeklerin ağlarken yüzleri kızarır, karınları şiş ve gergin olur. Bebek ağlarken bacaklarını karnına doğru çeker. Ayakları da soğuktur. Bu durum bebeklerin yüzde 10-40'ında görülür. Sebepleri tam olarak açıklanamamıştır. Ancak beslenme tekniğindeki hataların, hava yutmanın, alerjik nedenlerin ve psikolojik faktörlerin rolü olabileceği ileri sürülmektedir ve bu durumun bebeğe herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Kolik bebeğin dik ve yüzü omuza gelecek şekilde tutularak, sırtına hafif masajla gaz çıkartmasına yardım edilebilir. Kucakta taşımanın, aşırı uyarıdan kaçınmanın, karnına sıcak havlu uygulamanın, müzik dinletmenin ağlama süresini kısalttığı bildirilmektedir. Bebeğin fizik muayenesi yapılarak organik bir nedenin olmadığından emin olunmalıdır. Ateş, kusma, kanlı dışkılama gibi durumlarda hemen bir uzmana götürülmesi gerekir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Kolik tablosunun bazı bebeklerde görülen bir gelişim süreci olduğunu söyleyen Gülbaş, "Aşırı gazlı bebeklerin bir kısmı hafif gaz önleyici ilaçlardan yarar görür. Zayıf spazm çözücü rezene, papatya gibi bitkisel çaylar az miktarda verilmek kaydıyla denenebilir. Anne, lahana, brokoli, kuru baklagiller gibi bazı besinleri diyetinde azaltarak, çay, kahve gibi uyarıcılardan kaçınarak yardımcı olabilir. Ayrıca bebeğin aşırı huzursuz olması, ağlamanın çoğu zaman anne sütünün yetmediği şeklinde yorumlanarak annelerin erken ek besinlere başlamasına neden olmaktadır. En değerli besinin anne sütü olduğu unutulmamalı, bu konuda aceleci davranılmamalıdır" şeklinde konuştu.