Bebeklerde Burun Tıkanıklığı

Bebeklerde en çok rastlanan sorun burun tıkanıklığı!

Bağışıklık sistemi henüz olgunlaşmamış bebeğin solunum yolu enfesksiyonlarına kolay yakalanabilmesi, alarjik nedenler, doğumsal sebepler veya ortamın kuru olması bebekte burun tıkanıklığı sorunlarna yol açabilir.

Oluşan bu soruna müdahale etmemek doğru değildir. Çünkü bebeğe ciddi anlamda sıkıntı verir. Ağzından nefes almayı bilmeyen ve bunu koordine edemeyen bebek ciddi sıkıntılar yaşar.

Burun tıkanıklığının neden olduğu sorunlar

Burnu tıkalı olan bebek iyi beslenemez. Burnu tıkalı olduğu için aynı anda hem beslenip hem de soluk almayı ağzından yapamaz. Bu durumda soluk almayı bırakamayacağı için beslenmeyi bırakır.

Reklam
Reklam

Burnu tıkalı bir bebek gece nefesi tıkantığı için sık sık uyanır. Hem beslenme hem de uyku problemi bebeğin gelişmini sekteye uğratır. Ayrıca gün boyu huzursuz olacağı için çevreye olan ilgisi azalır. Bu da zihinsel ve duygusal gelişiminide olumsuz etkiler.

Ağızdan nefes almak soğuk, kirli ve kuru havanın ciğerlere gitmesine neden olur. Burn tıkanıklığı bebek ve çocuklarda solunum yolu enfesyonlarının daha sık görülmesine neden olur. Uzayan bu sorun orta kulak iltihabı, alt solunum yolu enfeksiyonları, sinüzit gibi hastalıkların riskini artırmakta, büyüme ve glişmeyi kötü yönde etkilemektedir.

Burnu tıkanan bebeğe ne yapılmalı?

Bebeğinizin burnu tıkantığında doktorunuzun belirlediği sıklıkta serum fizyolojik tedavisi uygulamanız gerekiyor. DÜnyada ve ülkemizde 0-2 yaş bebekler için kimyasal içerikli burun açıcı ilaçların kullanımı önerilmiyor.

Kullandığınız serumun ardından burunda biriken mukozayı atmanız gerekiyor. Bunun için eczanelerde ve bebek bakım ürünlerinin satıldığı mağazalarda aspiratörler satılıyor.

Reklam
Reklam

Bebekler bazen bu işlemler sırasında huysuzlanırlar. Bu aslında nefes alamamalarını verdiği bir huysuzluktur. Bu nedenle serum damlatılırken başka birinden yardım almanızda fayda var. Yardım alacağınız kişi bebeğin kafasını tutarken (hafif geri yatırarak) sizde damlayı damlatabilirsiniz.

Bebeğin bulunduğu odanın havadar olması gerekmektedir. Nem seviyesinin %50 olması burun tıkanıklığını öenmli ölçüde engelleyecektir.

Uyuduğu çevreyi mümkün olduğu kadar tüy, toz gibi maddelerden arındırın. Özellikle kuş tüyü yastık, tüylü hayvan ve kürklü hediyeleri bebeğinizin yanından uzak tutun.