Bebeklerde kusma hastalık habercisi mi?

Sıcak yaz aylarında daha çok dikkat edilmesi gereken bir durum olan kusma bazı zamanlarda bebeklerde farklı rahatsızlıkların da habercisi olabiliyor.

Kusma bebeklerde vücuttaki enfeksiyon gibi bir durumu haber veren en baş habercilerden biri diyebiliriz. Özellikle de sindirim sisteminden dolayı kaynaklanan bazı virüslerin yol açtığı kusma sonrasında vücuttaki su kaybı yaz ayları için daha tehlikeli ve dikkat edilmesi gereken bir durum olarak karşımıza çıkıyor.
Kusmanın yanı sıra çocuğunuzda sulu dışkı, karın ağrısı, huzursuzluk ve halsizlik gibi belirtiler de eklenirse o zaman bu rahatsızlığın genel adına ishal deniliyor. Çocuğun vücudunu istila eden mikropların bağışıklık sisteminin güçlü duvarını aşacak kadar çok olduklarını söyleyebiliriz. Bu durum da çocuklar kusarlar çünkü o kadar mikrobu vücuttan atmak için ya kusacaklar ya da dışkı yoluyla dışarı atacaklardır.

Reklam
Reklam

Kusma ve ishal çocuk için o an yıpratıcı gibi görünse de bu durumu engellemek çocuk için daha zararlı olabilir. Çünkü kusma ve ishal yolu ile bağırsakları temizlenerek mikroplardan çok daha hızlı kurtulabilir. Kısacası çocuğunuz kusmaya başladığında hemen paniklemeyin ve kusmaması için engel olmaya kalkışmayın. O an da yemek yemesi için ısrar etmeyin.

Ancak ve ancak şiddetli ve çok sık kusma konusunda tedbirli olmalısınız. Eğer çocuğunuz her 10 dakikada bir aldığı her sıvıyı kusuyorsa ve kusarken fışkırtarak kusuyorsa reflü olabilme ihtimali üzerinde durabilirsiniz.

Çocuğunuzu kusuyor diye hemen kucaklayıp doktora götürmeden önce biraz gözlemlemelisiniz. Kusma ve ishal gibi durumlarda vücudun susuz kalmaması gereklidir. Kustuğu ve ishalle vücudundaki suyu da dışarı atan çocuğunuzun bu durumu 1 hafta 10 gün boyunca aynen devam ediyor ve hiçbir azalma olmuyorsa o zaman doktorunuzla görüşme vakti gelmiştir.

Kusmaya ve mide enfeksiyonlarına iyi gelen yiyecekler ise; eğer anne sütü ile beslenen ve 1 yaşın altında bir bebekse anne sütü veya mamaya devam, 1 yaşından büyük çocuklarda ise ev yoğurdu, pirinç suyu veya lapası, haşlanmış patates, çubuk kraker gibi hafif gıdalar ile beslenmeye özen gösterilmelidir

Reklam
Reklam