"Bebeklerdeki Anomaliler Yüzde Yüze Yakın Tespit Ediliyor"-Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aruh:

İZMİR (A.A) - Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İsrael Aruh, "Panorama Test" sayesinde anneden alınan kan örneği ile

İZMİR (A.A) - Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İsrael Aruh, "Panorama Test" sayesinde anneden alınan kan örneği ile bebeklerdeki en yaygın anomalilerin yüzde yüze yakın tespit edildiğini söyledi.

Biolab Labaratuvar Grubu'nun Türkiye'de uygulaması başlattığı "Panorama Doğum Öncesi Testi"nin tanıtım toplantısında konuşan Aruh, anne sağlığını tehlikeye atmadan yapılan bu testin yüzyılın buluşu sayılabileceğini ifade etti.

Hamilelikte bebeğin sağlığına ilişkin yapılan tetkiklerin düşük riski oluşturduğu gerekçesiyle anneye stres yaşattığını belirten Aruh, "Panorama Doğum Öncesi Testi" ile bebeklerin Down, Edwars, Patau ve bazı cinsel kromozom anormalliklerinin tespit edildiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Aruh, "Uygulaması yeni başlayan "Panorama Testi" ile anneden alınan kan örneği sayesinde bebeklerdeki en yaygın anomaliler, yüzde 99.9 oranında tespit edilebiliyor. Yöntem, önceki girişimsel testlerdeki düşük riski nedeniyle stres yaşayan anneler için rahatlatıcı bir özelliğe sahip" diye konuştu.

-"Her yıl 2 bin çocuk Down sendromlu doğuyor"-

Türkiye'de ortalama her yıl 2 bin bebeğin Down sendromlu doğduğunu ifade eden Aruh, 25 yaşındaki bir kadının Down sendromlu doğum ihtimalinin bin 40-da bir, 40 yaşında ise bu oranın 87-de bir olduğunu kaydetti. 35 yaşındaki anne adaylarında bu oranın 300'de birin üzerinde olduğunu vurgulayan Aruh, kromozom bozukluklarının tespiti için, hamilelikte ikili, üçlü, dörtlü tarama testlerinin uygulandığını hatırlattı. Amniyosentezde yüzde 0,5, plesantadan alınan örnekte yüzde 1-3 arası düşük riski söz konusu olduğunu ifade eden Aruh, bu testlerin kesin netice vermeyen, sadece doktoru yönlendiren testler olduğunu ileri sürdü.

Yeni teknolojinin son iki yıldır ABD-de ve dünyada uygulandığını söyleyen İsrael Aruh, "Panorama Testi" yeni nesil testlerin son aşaması. Özelliği de girişimsel olmayan bir test. Anne ya da bebek için herhangi bir risk taşımıyor. 9 haftadan itibaren hassas bir sonuç alınıyor. Anneden alınan kan örneğinde bebeğe ait hücde dışına çıkmış DNA fraksiyonları, anneye ait fraksiyonlardan ayrıştırılıyor. Benzersiz bir bilgisayar programı ile bebeğe ait kromozon sayısında anormallik olup olmadığı 10-15 gün içinde çıkan sonuçlarla tespit ediliyor. Oldukça hassas bir test, basit bir kan örneği ile çok önemli bilgiler elde edebiliyoruz.

Reklam
Reklam

35 yaş üstü gebeliklerde mutlaka bu testin uygulanması tavsiye ediliyor."

Aruh, testin maliyetinin 2 bin 250 lira civarında olduğunu, risk grubu hamileler için SGK kapsamına alınmasına yönelik bir takım girişimlerin olduğunu bildiğini de sözlerine ekledi.

Muhabir: Mustafa Yıldırım

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: