Bebeklere 1 yaşından önce tuz verilmemeli

Uzmanlar, bebeklere ek besin verirken son derece dikkatli olunması gerektiği konusunda anneleri uyarıyor. Bebeklere 1...

Uzmanlar, bebeklere ek besin verirken son derece dikkatli olunması gerektiği konusunda anneleri uyarıyor. Bebeklere 1 yaşından önce verilen tuzun damarlarda birikerek erken yaşta hipertansiyon hastası olmalarına yol açtığını belirtiyor.
International Hospital’den Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şebnem Ersoy, bebeklere ek besin verirken son derece dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Ersoy, “Çünkü basit gibi görülen hatalar ileri yaşlarda ciddi sağlık sorunları oluşturabiliyor. Örneğin bebeklere 1 yaşından önce verilen tuz damarlarda birikerek erken yaşta hipertansiyon hastası olmalarına yol açabiliyor. ” dedi.
Bebeklerin beslenmelerinde yapılan en sık hatalardan birinin tuzlu besinler yedirmek olduğunu kaydeden Ersoy, “Yapılan araştırmalar, Türkiye’de bebeklerin yüzde 60’ının 1 yaşından önce evde yetişkinler için yapılan salçalı, tuzlu ve baharatlı yemekleri yediğini gösteriyor. Oysa bebeklere 1 yaşına gelinceye dek tuzlu hiçbir besini tattırmamak gerekiyor. Çünkü bebeklik dönemi aşırı sodyum, dolayısıyla tuz tüketimine bağlı ileri yaşlarda oluşacak tansiyon hastalığı yönünden hassas ve belirleyici bir dönem. Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir çalışmada, doğumdan itibaren 15 yaşına kadar kan basınçları izlenen bebeklerin, ilk 1 yaşta diyetlerinde yüksek oranda tuz bulunanların, düşük tuz içerenlere göre kan basınçları daha yüksek bulundu. Çünkü bebeklik döneminde aşırı tuz, yani sodyum tüketimi kan basıncını yükselterek aort ve koroner damarlarda erken dönemde damarsal değişikliklere ve dolayısıyla kalp – damar ile böbrek hastalıklarına zemin hazırlıyor. Bunun sonucunda da bebeğin yetişkinlik dönemine geldiğinde daha erken yaşta, hatta çocukluk çağında bile tansiyon hastası olmasına yol açabiliyor.” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

YARIM ÇAY KAŞIĞINDAN AZ ALMALI!
Bir yaşından küçük bebeklerin günde 1000 miligram yani yarım çay kaşığından da az tuz almaları gerektiğini ifade eden Ersoy, “Bu konuda Amerikan Pediatri Akademisi, Amerikan Kalp vakfı gibi önemli sağlık otoritelerinin önerdikleri günlük tuz alımı 1-3 yaş arası çocuklarda bin 500 miligramdan az ve 4-8 yaş aralığında da bin 900 miligramın altında olması yönünde.” Dedi.
Uzman Dr. Şebnem Ersoy, 1 yaş öncesinde bebeklere verilmesi yasak olan besinleri şöyle sıraladı:
Bal: Kabızlık, emme ve yutma güçlüğü, solunum durması, kas zayıflığı gibi belirtilerle ortaya çıkan ve ölüme neden olabilen Botulizm hastalığına yol açabiliyor. Bu hastalığa Clostridium Botulinum adında, toprak, toz ve balda üreyebilen bir bakteri neden oluyor. Balı yiyen bebeğin bağırsaklarında toksin üreterek zehirlenme tablosuna yol açıyor. 1 yaşından sonra az miktarlarda verebilirsiniz. Bal içeren hazır mamaların üretiminde kullanılan bal ise bu tehlikeyi ortadan kaldıracak şekilde yüksek derecelerde ısıtıldığı için bu riski taşımıyor.
Yumurta akı: Alerjiye neden olabiliyor.
İnek sütü: Alerji, kabızlık ve demir eksikliğine yol açabiliyor
Kakao, çikolata ve çilek: Alerjik reaksiyon oluşturabiliyor
Şarküteri ürünleri: Aşırı tuz ve nitrat içerdikleri için kalp damar ve böbrek hastalıklarına zemin hazırlayabiliyor.
Kuru yemiş gibi sert taneli besinler: Nefes borusuna kaçma riski var.”

Reklam
Reklam

BESİNLERİ MUTLAKA HAFİF PÜTÜRLÜ YEDİRİN
Şebnem Ersoy, beslenme alışkanlığında yapılan bir başka hatanın ise; bebek 1 yaşına gelmesine rağmen besinleri blenderden geçirerek muhallebi kıvamında yedirmek olduğunu söyledi. Ersoy, “Bunun sonucunda da bebek ileride pütürlü yemekleri kabul etmiyor; yemek seçen, problemli bir çocuk haline geliyor. Örneğin çiğneme fonksiyonunu gerektirdiği için et yemeyi reddediyor. Bunun sonucunda da beslenme yetersizliğine bağlı kansızlık veya büyüme-gelişme gerilikleri ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle özellikle 8. aya kadar besinleri püre kıvamında, ancak hafif pütürlü yedirin, böylelikle bebeğiniz çiğnemeye alışır. Bu aydan itibaren besinleri daha iri pütürlü de yedirebilirsiniz. Kendi kendine beslenmesini öğrenebilmesi için de 9. aydan itibaren bebeğinizin eline ekmek veya bisküvi parçası verin. Özellikle 1 yaşından sonra da sizinle sofraya oturup, aynı besinleri yemesini sağlayın.” şeklinde konuştu.

‘EK BESİNLER TEK TEK VERİLMELİ, MİKTAR YAVAŞ YAVAŞ AZALTILMALI’
Şebnem Ersoy, 1 yaş öncesinde bebeklere beslerken dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıraladı: “Besin miktarını yavaş yavaş artırın, tek bir besin yedirin, besini reddediyorsa ısrar etmeyin, sebze ve meyveler taze olsun, yoğurdu evde kendiniz mayalayın.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz