Bebekleri Ağız Ve Çevresinden Öpmek Ateşli Hastalıklara Davetiye Çıkarıyor

Yeni doğan bebekleri ağız ve ağız çevresinden öpmek bulaşıcı hastalıklara davetiye çıkarıyor. Halk arasında 'öpücük...

Yeni doğan bebekleri ağız ve ağız çevresinden öpmek bulaşıcı hastalıklara davetiye çıkarıyor. Halk arasında 'öpücük hastalığı' olarak bilinen Ebstein Barr Virüsü (EBV) tarafından oluşturulan enfeksiyon bu şekilde bulaşıyor. Öpücük hastalığı ateş, membranlı faranjit, lenf bezlerinde, dalakta ve karaciğer büyümesi gibi rahatsızlıklara neden olabiliyor.

Antalya Manavgat Devlet Hastanesi Başhekimi ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Kuru, öpücük hastalığının çocuklara bulaşmasının önüne geçmek için 'bu bebek ne kadar tatlı' diyerek öpmek isteyenlerin uyarılması gerektiğini söyledi. Kuru, hastalığın bulaşmasında en önemli etkenin tükürük olduğunu söyledi. Kuru, sözlerini şöyle sürdürdü:

Reklam
Reklam

"Çevremizden çoğu kez şu sözü duymuşsunuzdur; 'Öpmeye doyamadım, çok tatlı. İnsanın yiyesi geliyor!' Oysa çocukları, sevgiden de olsa öpücüklere boğmak hiç de doğru değil, hele yabancıların, yani tanımadığımız kişilerin çocuğumuzu öpmesine izin vermek büyük bir hata. 'Tanımadığım biri çocuğumu niye öpsün?' diyebilirsiniz ama milletçe içimizdeki çocuk sevgisi, her şeyi yaptırıyor bize. Güzel bir bebek gördük mü, sokakta ya da herhangi bir mekanda yanına gidip, pat diye yanağına bir öpücük kondurabiliyoruz. Bu davranışla tükürükte taşınan ve son yıllarda bebekleri ve küçük çocukları da tehdit eden 'Öpücük Hastalığına' yakalandırıyoruz."

Kuru; hastalığın ateş, membranlı faranjit, lenf bezlerinde, dalakta ve karaciğer büyümesine neden olabileceğini kaydetti. Bebek ve çocuklarda öpücük hastalığının bulaşmasının çocukla erişkin arasında yakın temas ya da dudaktan öpme ile bulaştığını vurgulayana Kuru, enfeksiyon yapan virüsün tükürükle taşındığını kaydetti. Kuru, şöyle dedi: "Bu çocuk dünya tatlısı diyerek ağız ve ağız çevresinden öpmeyelim. Anne ve babalar yakınlığı ne olursa olsun, çocuklarını kucağına alıp öpmeye kalkan herkesi de uyarmalı. Hastalık aniden veya yavaş olarak ateş, baş ağrısı, titreme, iştahsızlık ve kırıklıkla başlayıp, lenf bezlerinde şişme, şiddetli boğaz ağrısı ile devam edebilir. Ancak bu klinik tablo, hem şiddet hem süre olarak belirgin farklılıklar gösterebilir.Virüs, bebeklerde ateşi 39-40 dereceye kadar yükseltebilir.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: