"Bebekleri, sarsmayın ve hoplatmayın"

ERZİNCAN (İHA) - Erzincan İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr Halit Çobanoğlu, küçük bebeklere yönelik olarak yapılan ve ölümünün ortaya çıkmasına neden olabilecek en önemli olaylardan birisinin de çocuğun tutulup sarsılması olarak nitelendirilen ‘sarsılmış çocuk sendromu' olduğunu söyledi.

Sarsılmış bebek sendromunun özellikle 6 aydan küçük bebeklerde ortaya çıkan, çocukların maruz kaldıkları kaza dışı yaralanma ve ölümün görüldüğü olayların başında geldiğini belirterek," Sarsılmış bebek sendromu küçük bebeklerin aşırı kızgınlık içinde kollarından tutulup sarsılmasıyla o dönemlerde çok güçlü olmayan boyun kaslarının başı sabit tutamaması sonucu beyine giden damarların yırtılması ile beyinde kanama meydana gelmesi olayıdır. Burada bebeğe yönelik yapılan sarsma hareketi bebeğin mamasını yememesi yada sürekli ağlaması ebeveyni kızdıran bir davranışın sonucu gelişebilir. Bebeğe yönelik kızgınlık, korunması olmayan çocuğun sertçe ve sürekli olarak sarsılması ve bazı olgularda kollarından tutulup bir yere fırlatılması şeklinde gelişmektedir. Uzun zaman bebeklerde nasıl gerçekleştiği bilinmeyen beyin kanamalarının gelişmesi ve bu tip olgularda kollarda şiddet uygulandığı gösteren morlukların gözlenmesi gerçekleşen bu tip olayların istismar sonucunda olduğu göstermiştir. Bebeğin gövdesinden ve kollarından tutulup sarsılması sonucu oluşan beyin kanaması, göz içi kanamalar şeklinde görülmektedir. Kaza-dışı nedenlerle oluşan kafa travmaları ölümle sonuçlanan çocuk istismarı olguları şeklinde ilk sırayı almaktadır"dedi.

Reklam
Reklam

Anne ve babalara çağrıda bulunarak 2 yaş altındaki çocukların hiçbir zaman sarsılmamasını isteyen Çobanoğlu," Çocuğunuzu taşırken, tutarken her zaman başına destek olun. Çocuğunuzla ilgilenecek herkesi sarsıntının zararlarından haberdar edin. Buna bebek bakıcıları, akrabalar ve oynarken ona zarar verebilecek olan kardeşler de dahildir. Eğer bebeğiniz durmadan ağlıyorsa ne yapmanız gerektiğini öğrenin. Pek çok bebek yaşamın ilk yıllarında bol bol ağlar. Bunun normal olduğunu bilerek alışmaya çalışın. Eğer bebeği bilerek yada istemeden sarstınızsa korkmadan ve utanmadan onu bir sağlık kuruluşuna götürün. Beynindeki bir kanama eğer doktoralara bebeği sarstığınızı söylersiniz tedavi edilebilir. Bu bebeğinizi daha sonra çıkabilecek bir çok sorundan korur, hatta hayatını kurtarır. Sadece kızgınlık anında yapılan davranışlar değil, severken de çocuklara ciddi zarar verebiliyoruz. Çünkü biz severken de dozu kaçırıyoruz. Yada birkaç aylık bebekleri üst üste havaya atıp tutmak, havada yakaladığımızda hafifçe sağa sola sarsmak gibi geleneksel davranışlarımız var. Sırta omuza alınmayan çocuk yoktur. Üstelik omuzdayken zıplatarak yürünür. Çocuğu dizde yada ayağın üzerine oturtarak zıplatmak, ayak bileklerinden veya kollarından tutarak kendi etrafında döndürmek görünürde masumdur ama sonuçları acıdır. Çünkü sarsıntıyla ortaya çıkabilecek hasarlar ciddi sonuçlara neden oluyor. Daha sonra pişman olmamak için güvenliğe önem verin"diye konuştu.

Reklam
Reklam