Beç Tavukları İle Birlikte Kene Vakaları Azaldı

Çorum’da Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı (KKKA) görülen köylerde dağıtılan beç tavukları ile birlikte kene...

Çorum’da Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı (KKKA) görülen köylerde dağıtılan beç tavukları ile birlikte kene vakalarında ciddi oranda azalma meydana geldiği bildirildi.

Orman ve Su İşleri İl Müdürü Mahmut Temel, bakanlık tarafından kene ile mücadele amacıyla üretilen Beç tavuklarından ( Tokat tavuğu) Çorum’da 2011 yılında 700 adet, 2012 yılında ise bin adet tahsis yapıldığını söyledi.

Tahsis edilen beç tavuklarının öncelikli olarak kene vakası görülen 16 köye ücretsiz olarak dağıtıldığını açıklayan Temel, “Geçen yıl içerisinde beç tavuğu dağıtımı yapılan özellikle kene vakasının görülmüş olduğu köylerde, çalışma oldukça başarı göstermiş olup, yapılan inceleme sonucunda kene ısırma vakalarında ciddi oranda azalma tespit edilmiştir. Yine kene ile mücadele ve yaban hayatını canlandırma kapsamında Uğurludağ ilçemize bağlı köylere 2012 yılında 350 adet kınalı keklik yerleştirilmesi gerçekleştirilmiştir. Önümüzdeki günlerde 400 adet kınalı kekliğinde doğaya salınacak. Samsun-Gelemen üretme istasyonundan getirilen 700 adet sülün Osmancık ilçemize bağlı Güvercinlik köyünde Kızılırmak deltasına doğaya yerleştirildi” dedi.

Reklam
Reklam

Temel, Orman ve Su İşleri İl Müdürlüğü olarak bugüne kadar doğaya toplam 11 bin 200 adet sülün, 2 bin 870 adet kınalı keklik salındığını, doğaya bırakılan sülün ve kınalı keklikler tabiata uyum sağladığını ve sayılarında ciddi artışlar görüldüğünü bildirdi.

2012-2013 yılı av sezonunun 25 Ağustos tarihinde başladığını hatırlatan Temel, “Av sezonunun başlamasının ardından denetim ve kontrol faaliyetlerine ağırlık verildi. 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanununa muhalefette bulunan 19 avcı hakkında idari para cezaları uygulanmıştır. Bu sayı ile birlikte sadece 2012 yılı içerisinde yakalanan kaçak avcı sayısı 78’e yükseldi. Böylece 2011 yılında yakalanan 70 kaçak avcı sayısına daha av sezonunun başında ulaşılmıştır. 2012 yılı yakalanan kaçak avcı sayısı bakımından rekor yıl olmuştur. Bunun en önemli sebeplerinden birisi kaçak avla mücadele kapsamından av koruma ekip sayısının arttırılması bulunmaktadır. Ekipler önümüzdeki günlerde de mücadeleye yoğun bir şekilde devam edeceklerdir. Tüm Çorumlu hemşerimizden doğaya bırakılan bu hayvanlara sahip çıkmalarını, doğayı korumalarını ve çevrelerinde kaçak av yapanları müdürlüğümüze ve jandarmaya bildirmelerini rica ediyoruz”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: