Bedeli çok ağır olacak

Başbakan Erdoğan, Fransa’ya 8 yaptırım açıkladı.

Başbakan Tayyip Erdoğan, Fransa Ulusal Meclisi’nde 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkârını suç sayan düzenlemenin kabul edilmesini “Çok büyük bir talihsizlik olarak” değerlendirip, “Şiddetle kınadığını” söyledi.

[**

**](https://www.mynet.com/sozde-soykirimi-taniyan-ulkeler-110100607687)

[

****](https://www.mynet.com/fransa-aptal-yasaya-evet-dedi-110100607911)

[**

**](https://www.mynet.com/kilicdaroglu-erdogan-ile-bir-araya-geldi-110100607958)

Reklam
Reklam

[**

**](https://www.mynet.com/cumhurbaskani-abdullah-gul-110100607925)

Erdoğan, bunun Türkiye-Fransa ilişkilerinde çok ağır ve telafisi zor yaralar açacağını vurgulayarak, ilk etapta uygulanacak 8 yaptırımı açıkladı. Erdoğan şöyle konuştu:

Manidar durum
Fransa açısından çok büyük bir talihsizlik. İnsan haklarına tamamen ters. Bu tabii Türkiye-Fransa ilişkilerinde çok ağır ve telafisi zor yaralar açacaktır. Burada enteresan bir durum daha var. 1979’da Fransa’nın başkenti Paris’te Türkiye’nin Paris Turizm Ataşesi Yılmaz Çolpan’ın bir terör saldırısıyla katledildiği günde açıklanmış olması ayrıca anlamlıdır, manidardır. 577 milletvekilinden oluşan Fransa ulusal meclisinde böyle hassas, bu kadar önemli bir oylamanın 10’da 1’i bile bulmayan katılımla gerçekleşmiş olması çok daha manidar.

Sulandırılmış oylama
Bunlar ne kadar ciddiyetten uzak bir yaklaşım tarzıdır, nasıl bir anlayıştır, nasıl sulandırılmış bir oylamadır anlamak mümkün değil. Bu girişim haksızdır, isabetsizdir ve bu kararı Türkiye olarak şiddetle kınıyoruz. Asırları mütecaviz bir ilişki ağı olan Türkiye-Fransa şu anda maalesef farklı bir yönetimin sadece siyasi hesaplar içerisinde, yaklaşan seçimlerin hesabı içerisinde olan Sayın Sarkozy’nin ne yazık ki bu seçimler için feda ettiği bir süreçtir. Bu oylama Türkiye’den ziyade Fransa’ya, Fransa halkına, Fransa’nın inşa edildiği ilkelere çok büyük haksızlıktır.

Reklam
Reklam

Fransa’da ifade özgürlüğü yok
Şimdi ben şu soruyu soruyorum. Fransa’da düşünce özgürlüğü var mı? İfade özgürlüğü var mı? Cevabını da ben veriyorum: Yok. Bu özgür tartışma ortamını ortadan kaldırmıştır. Ne yazık ki Fransız ihtilalinin simgeleri olarak bilinen özgürlük, eşitlik, kardeşlik ilkeleri bugün bizzat Fransız parlamentosu tarafından ayaklar altına alınmıştır. Herhalde bundan sonra Fransa Voltaire’i de Montesquieu’yu da konuşmaz.

Irkçı tavrı anlatacağız
Son derece kasıtlı, son derece art niyetli alınan bu karara Türkiye olarak sessiz kalmamız mümkün değildir. Burada şunu ifade etmekte fayda görüyorum. Fransa halkının gerçekleri öğrenebilmesi, asırlara sarih bu ilişkilerimizin zedelediğini görmeleri için çabalarımızı sürdüreceğiz. Sadece Fransa halkına değil, Afrika’yı da Ortadoğu’yu da bilgilendireceğiz. Bugüne kadar unutturulmak istenen birçok oralardaki soykırımları bizler dünyadaki ülkeleri dolaşarak bu ırkçı, ayrımcı tavrı anlatacağız.

Reklam
Reklam

Böyle bir soykırım yok
Bizim tarihimizde böyle bir soykırım yok. Bunu kabullenmiyoruz, böyle bir şeyi kabullenmemiz mümkün değil. Şu anda bizim ülkemizde resmi, gayriresmi olmak üzere 100 bin civarında Ermeni yaşamaktadır. Bunların bir kısmı vatandaşımızdır bir kısmı da vatandaşımız olmayıp ülkemizde şu anda bulunanlardır.

Sağduyu teşekkürü
Yasanın Fransa’daki seyrine göre yeni tedbirler de gündeme gelecek ve tarafımızdan hiçbir tereddüde mahal bırakmaksızın kararlılıkla uygulanacaktır. Fransa ulusal meclisinde sağduyulu, sorumlu davranan, teklife karşı oy kullanan parlamenterlere de teşekkür ediyoruz.

Tarihimizle gururluyuz
Şunu da dost düşman herkesin bilmesini istiyorum. Biz tarihimizle gurur duyuyoruz. Bizim veya bizi sıkıntıya düşürecek bir tarihimiz yok. Tarihimizde yaşanan her türlü hadise ile yüzleşiyor, her alanda bilimsel anlamda tarihin araştırılmasını her zeminde savunuyoruz. Biz bütün arşivlerimizi açtık varsa başkaları da açsın. Gelsin bütün tarihçiler, hukukçular, siyaset bilimciler burada çalışsınlar. Tarih parlamentolarda oylamalarla yazılmaz. Olsa olsa tarih parlamentolarda oylamalarla çarpıtılır. Tarihi çarpıtanları tarihi hadiseleri, siyasi istismar aracı olarak kullananları tarih de halklar da affetmeyecektir.
Fransa’ya 8 yaptırım
Büyükelçimizi istişare için geri çektik. Şu andan itibaren ikili düzeyle gerçekleştirilmesi öngörülen siyasi, askeri ekonomik görüşmelerle, kurs ve eğitim seminerlerini iptal ediyoruz.
AB çerçevesindeki eşleştirme programlarında Fransa ile işbirliğine gitmeyeceğiz. Fransa ile her türlü siyasi istişareyi durduruyoruz. İkili askeri faaliyetler ve ortak tatbikatları şu andan itibaren iptal ediyoruz. Askeri uçuşlar için yıllık toptan verilen iniş kalkış izinlerini iptal ediyoruz. Her uçuş için ayrı izin uygulamasına geçiyoruz. Askeri gemilerin liman ziyaretleri için izin başvurularını bugünden itibaren reddediyoruz. 2012 Ocak ayında iki ülke ekonomi bakanlarının eşbaşkanlıklarında yapılması tasarlanan Türkiye-Fransa Ekonomik Ticaret Komitesi toplantısına iptal ediyor ve bu toplantıya katılmıyoruz.

Reklam
Reklam