Bedelli Askerlik çıkacak mı, son durum! Sosyal medyada bedelli askerlik tepkileri

Bedellii askerlik çıkacak mı, yoksa sadece bir dedikodu mu? Numan Kurtulmuş konuyla ilgili açıklama yaptı ve bedelli askerlik geliyor mu sorusuna kısmi netlikte bir cevap verdi. Son haftalarda bedelli askerlik konusu detaylarıyla çok fazla konuşulmaya başlandı, fakat henüz tasarısı veya önerisi bile bulunmuyor. İşte bedelli askerlik çıkacak mı, sorusuyla ilgili son durum bilgileri ve sosyal medyadan yansıyanlar:

Bedelli askerlik geliyor, gelmiyor derken Bakanlar Kurulu Toplantısının ardından konuyla ilgili bir açıklama yapıldı. Açıklamayı, hükümet sözcüsü Numan Kurtulmuş yaptı ve bedelli askerlikle ilgili net fikirler oluşmaya başladı. Özellikle son dönemlerde 3. kez bedelli askerliğin çıkacağı ve 90 ile 91 doğumlular arasında kabul göreceği söyleniyordu.

BEDELLİ ASKERLİK GELİYOR MU? SON DURUM NE?

Toplantı sonrasında açıklama yapan Numan Kurtulmuş, "Geçtiğimiz günlerde bununla ilgili açıklamayı sayın başbakanımız yapmıştı. Şu aşamada henüz Bakanlar Kurulu'na gelmiş bir teklif yoktur" açıklaması yapıldı. Geçtiğimiz hafta ise bedelli askerlik konusuyla ilgili Recep Tayyip Erdoğan, tünelin ucunu açık bırakarak; Söz vermeyeyim ama durumunun farkındayım Binali Bey'le konuşalım değerlendirme yapalım. Gerekirse gündeme alırız" dedi.
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün yaptığı konuşmada bedelli askerlik gelecek mi, sorusuna yeni bir yanıt sundu. Erdoğan bedelli askerlikle ilgili şu net açıklamayı yaptı: "Kabinenin gündeminde bedelli yok, dedikodusu var"

Reklam
Reklam

SOSYAL MEDYADA BEDELİ ASKERLİK YORUMLARI

Bedelli askerlikle ilgili; muhtemel bir bedelli askerlik kararının uygulanması sonucunda gelirlerinin SMA hastalığına bağışlanması için kampanyalar düzenleniyor. Sosyal medyadaki bedelli askerlik yorumları, ağırlıklı olarak "bedelli askerlik çıksın, gelirler SMA hastalarına bağışlansın" kampanyalarına yönelik.

SMA HASTALIĞI NEDİR?

Spinal Müsküler Atrofi (SMA), hareket sinir hücrelerinden (motor nöronlardan) kaynaklı nöro-müsküler bir hastalık. 3 evrede görülen SMA hastalığının en tehlikelisi SMA Tip 1 denilen evre. SMA Tip 1 hastalığının belirtileri çocukluk yaşlarından itibaren gözle görülebiliyor. Bu belirtiler içerisinde yutkunma ve solunum zorluğu, desteksiz oturamama gibi sorunlar görülüyor.

SMA TÜRKİYE'DE DE SIK GÖRÜLMEYE BAŞLADI

Batı dünyasında çok sık rastlanılan, bebek ölümlerine neden olan genetik hastalık SMA'ya, son yıllarda ülkemizde de sık rastlanılmaya başladı. Edinburgh Üniversitesi'nde yapılan deneye göre her 6 bin doğumdan birinde görülen SMA tanısı %95 delesyon tanısı olarak DNA testi sonucuyla konuyor. Geriye kalan %5 oranındaki bozukluk diğer hasar veren mutasyonlar şeklinde gelişebiliyor. 6000 – 10000 doğumda bir görülebilen hastalıkta 40 çocuktan biri taşıyıcı olabiliyor. Her iki ebeveynden bozuk gen çocuğa geçtiğinde ancak çocuk SMA hastası olabiliyor. Sadece anneden veya sadece babadan bozuk gen aktarımı çocukta hastalık oluşturmuyor, ancak taşıyıcılık oluşturabiliyor.

Reklam
Reklam

SMA NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Belirli bir tedavisi olmayan SMA'da sadece bazı bakımlar yapılarak, hastanın yaşam kalitesinin artırılması amaçlanıyor. SMA hastalığında kesin tedavinin bulunması için 2 tür çalışma yapılıyor. Bunlardan biri genetik terapi. Bu terapi ile SMA rahatsızlığının nedenleri ortadan kaldırılmaya çalışılıyor. Diğer tedavi şekli ise hücresel değiştirme terapisi. Bu yol ile ölü hücreler veya ölmeye başlayan hücreler yenileriyle değiştirilmeye çalışılıyor.

SMA Tip 1 hastası olan gençlerde motor nöronlar yenilenmeye daha uygun. Ancak omurilik zedelenmesinden kaynaklanan SMA rahatsızlıklarında hangi hücrelerin değiştirilmesi gerektiği henüz tespit edilebilmiş değil. Ayrıca SMA Tip 1 hastası olan bebeklerde omuriliğe kök hücre enjekte edilmesi fayda sağlayabiliyor. Bunun temel nedeni, küçük çocukların hala gelişim çağında olmaları. Bebeklerde ve çocuklarda kök hücrelerin yaşam şansının çok fazla olması fırsat olarak nitelendiriliyor. Travma ve omurilik zedelenmesinden sonra ortaya çıkan rahatsızlıklar da ise, hücre nakli pek mümkün olmuyor.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: