Bedelli askerlik için kritik karar 27 Kasım'da verilecek

Bedelli askerlik konusu 27 Kasım'da YAŞ toplantısında görüşülecek. Bedelli askerlik konusunda Genelkurmay Başkanı'nın da düşüncelerini YAŞ'ta ifade edeceği iddia ediliyor.

Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Ağustos ayında 62. Hükümet'i kuran Başbakan Ahmet Davutoğlu, ilk kez YAŞ'a başkanlık edecek. YAŞ'ta alınacak kararlar 'Başkomutan' sıfatıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunuşacak. Bu gelişmede yine bir ilk olacak.

YAŞ toplantısında görüşülecek konulardan birininde bedelli askerlik olacağı öğrenildi. Toplantıda TSK'nın yeniden yapılandırılmasına ilişkin çalışmalar ve personel durumu gözden geçirilecek. İddiaya göre Genelkurmay Başkanı bedelli askelikle ilgili görüşünü bu toplantıda açıklayacak ancak bedelli askerlik konusunda son kararı Başbakan Davutoğlu verecek.

Reklam
Reklam

DAVUTOĞLU'NUN BEDELLİ ASKERLİK AÇIKLAMASI

Başbakan Ahmet Davutoğlu TRT ortak yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Davutoğlu programda erken seçim konusundan bedelli askerliğe kadar gündemde yer alan konular hakkında açıklamalarda bulundu. Başbakan konuşmasında bedelli askerlikle ilgili daha önce de açıklamalar yaptığına dikkat çekti ve, bedelli askerlik konusunda farklı beklentilerin oluşmaması gerektiğini belirtti. Ayrıca Davutoğlu, "Profesyonel orduya mı gidiliyor" sorusuna da yanıt verdi.

BEDELLİ ASKERLİK

"Kamuoyunda farklı beklentilerin oluşmasını hiçbir zaman arzu etmedim. Başbakanlık görevini aldıktan sonra bu dosya önümde bekleyen dosyalardan biriydi. Genelkurmay Başkanımızla konuştum, Milli Savunma Bakanımızla konuştum. Genel doğası gereği bu konunun kontekste ele alınabileceği konusunu da düşündüm. Olayın iki yönü var. Bir, Genelkurmay'da aldığım brifingde bütün komutanlarımıza da söyledim, Türkiye'nin suretle aynen ekonomideki niteliksel sıçrama gibi savunma yapılanmasında da niteliksel bir sıçramaya ihtiyaç var. Yani daha profesyonel, daha etkin, teknolojiyi daha yoğun kullanan bir savunma yapılanması ki bu konuda çalışmalarımız var."

Reklam
Reklam

PROFESYONEL ORDU

"Bu da dahil olmak üzere. Zaten şu anda belli ölçülerde bu sağlandı. Belli yaşı geçmiş kişiler artık orduda efektif şekilde değerlendirilemeyecekse bu birikmenin de önüne geçmek lazım. Ama öbür tarafta da bölgemizdeki şartlar malum. Teskere tam biz bu konuları konuşurken 6-7 Ekim olayları yaşandı, Irak'ta, Suriye'de çok riskli bir atmosfere girildi, bu kararı alırken bütün bu riskli atmosferi de değerlendirmemiz lazım. Önümüzü rahat görebileceğimiz bir tabloda bunu değerlendirebiliriz. Aksi taktirde bir ihtiyaç olduğunda... Bu ihtiyaç da öyle bir şey ki sık bir şekilde getirdiğin zaman tekrar gelecek diye kar topu gibi büyüyor tekrar tekrar. Çünkü herkes askerlik görevini yapmak yerine ertelemeyi düşünmeye başlıyor. Öğrenci affına ben çoğu zaman karşı çıkmıştım. Çünkü daha fazla şeye yol açar. Öğrencileri muhabbetle sevmeme rağmen. Ama verdiğiniz her af bir başka şeyi tetikliyor. Psikoloji olarak söylüyorum. Bunları değerlendirerek olabilecek en optimum kararı almaya çalışırız ama böyle bir beklentiyi hemen yarın olacakmış gibi gündemde tutmanın da kimseye bir faydası yok. Sükunetle herkesin gelişmelere bakması lazım."

Reklam
Reklam

ERDOĞAN: BEDELLİ ASKERLİKTE TSK'NIN KANAATİ ÖNEMLİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir ziyareti öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerden gelen soruları yanısız bırakmadı. Erdoğan, bedelli askerlik konusunda artı ve eksilerinin olduğunu ve alınacak kararda TSK'nın kanaatinin önemli olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bedelli askerlik. Bedelli askerlikle ilgili ben başbakanlığım döneminde bu konuyla ilgili hükümetin düşüncelerini söylemiştik. Şu anda da bunun artıları var eksileri var, böyle bir dönemin içindeyiz. Birileri çıkıp zaman zaman bu işi kaşıyorlar. Bunlar doğru yaklaşım tarzı değil. Burada TSK’nın kanaatini bir kenara koymak da mümkün değil. Bu kanaat TSK’nın ihtiyacını değerlendirmeye alarak böyle bir karar verilir, sonra da hükümet kararını uygulamaya koyar. Şu anda böyle bir kararı ne hükümet vermiştir, ne TSK’nın bu konuda kesin bir kanaati açıklanmıştır, ne de bana kesin olarak yansıyan bir şey söz konusu değildir. Cumhurbaşkanı olarak bende bu olayın artı ve eksilerini ilgili mercilerle değerlendirerek karar vermek zorundayım. Sırtımızda ağır bir küfe var." ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

GENELKURMAY BAŞKANLIĞI ENDİŞELİ

Bedelli askerlik yeniden gündeme geldi ancak Genelkurmay Başkanlığı, 'zenginler askere gitmiyor' algısı yaratacağı hususunda endişeli ve bedelli askerliğe sıcak bakmıyor. Ancak hükümet bedelli konusunda her kesimi memnun edecek bir çözüm arayışına girdi bile. Hükümet bedelli askerlik konusunda düşük gelirli kesimi rahatsız etmeyecek bir bedel belirlemeye çalışıyor ve bedelli askerlikten gelecek geliri askerlik görevini yapacak erlere aylık olarak aktarılmasını üzerinde çalışmalar yapıyor. Şu anda erler için aylık 35 TL, çavuşlar için ise aylık 45 TL olan ödemeler eğer istenilen sonuç elde edilirse arttırılacak.

Genelkurmay Başkanlığı, üniversite mezunu insan sayısının artması ve askerlik sürelerinin kısalmasından dolayı, her yıl daha fazla yükümlünün silah altına alınması gerekliliğinin doğduğunu öne sürüryor. Eğer bedelli konusunda 30 yaş sınırlaması getirilirse 400 bin kişi, 25 yaş sınırı getirilirse 1 milyon kişi yükümlü kapsamına girecek. TSK bu anlamda gelecek yıllarda asker potansiyelinin eriyeceği endişesinde. TSK ayrıca özellikle mühendislik gibi uzmanlık isteyen alanlarda personel temininin daha da zorlaşacağını düşünüyor. Bütün bu sebeplerden dolayı Genelkurmay Başkanlığı, bedelli askerlik konusunun sık sık devreye girmesine, tecil ve bakava sayılarınn artması nedeniyle itiraz ediyor.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: