Bedelli için hangi banka uygun?

Dün Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı bedelli askerlik sonrasında bankalar kredi yarışına girdi. Peki en uygun kredi hangi bankada?

Bankalarda bedelli askerlik kampanyası için düğmeye basıldı. İhtiyaç kredilerinde ortalama olarak faizlerin şu anda aylık %1.40 civarında şekilleniyor. Bankalar, bedelli paketi kapsamında 12-60 ay vade imkanının yanı sıra, 3 ay taksit erteleme imkanı sunuyorlar. 30 bin TL tutarında kredi için 1 ile 5 yıl arasındaki seçilecek bir vadedeki kredinin aylık taksitleri 2800 TL ile 800 TL arasında değişiyor.

KREDİ İLE BEDELLİ ASKERLİĞİN BEDELİ 50 BİN TL'YE KADAR ÇIKIYOR
Enuygun.com Baş Analisti Betül Sungurlu konuyla ilgili şunları söyledi: Nakit parası olmayıp kredi ile bedelli askerlikten faydalanacak kişiler ayrıca faiz ve masraf bedeli ödemek zorunda kalacak. Bu bedel ise 30 bin TL bir kredi için 1-5 yıl arası vadeler arasında 3500 TL ile 20 bin TL arasında değişiyor. Bir başka deyişle, kredi ile bedelli askerliğin bedeli 33.500 TL’den başlayıp 50 bin TL’ye kadar çıkıyor. Sungurlu “Maliyetleri düşürmenin tek yolu ise bankalar arası faiz ve masraf karşılaştırması yaparak en uygun krediyi seçmek olacak'' dedi.

Reklam
Reklam

AYLIK 1000 TL TAKSİT ÖDEMEK İSTEYENİN TERCİHİ 36 AY VADE
Kredilerde belirli bir vadeden sonra aylık taksitler arasında çok fazla farklılık olmayacağına da değinen Enuygun.com Baş Analisti Betül Sungurlu “Bu sebeple aylık 1000 TL civarında taksit ödemeyi planlayanların vade tercihinin en fazla 36 ay olması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü bu vadeden sonra taksit tutarları çok az değişiyor” dedi.

BANKALARIN BEDELLİ KAMPANYALARI
Ziraat Bankası, bedelli paketinde 12-60 ay arasında vade imkânı ile aylık yüzde 1,33 faiz oranı sunuyor. Halkbankasında 12-60 ay vade seçeneğinin yanısra düşük dosya masrafı ve faiz oranları yüzde 1,34'ten başlıyor. Garanti Bankası'nda 500 TL ile başlayan, sonraki yıllar artan taksit seçeneği bulunuyor. Dosya masrafı ödememe ya da yüzde 1,42 faiz oranlı kredi imkânı sunuluyor. Denizbank, 60 aya varan vade seçenekleriyle, masrafsız ve 3 ay ötelemeli kredi. Şekerbank ise 3-12 ay vadede kredi faiz oranı yüzde 1,30, 13-60 ay vadede ise yüzde 1,40 olarak belirleniyor. Türk Ekonomi Bankası (TEB), yüzde 1,40 faiz oranıyla 36 ay vadeli kredi imkanı sunuyor. Akbank ise yüzde 1,40 faiz ile masrafsız olarak ya da 350 TL masraflı yüzde 1,30 faizle kullandırmasının yanı sıra 3 aya kadar taksit erteleme seçeneği sunuyor.

Reklam
Reklam

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Masraf alan bankalar faiz oranlarını daha düşük tutarken, masraf almayan bankaların faiz oranları daha yüksek oluyor. Şu durumda yüzde 1,30 faiz oranı ile en uygun faiz oranının Akbank'ta olduğu görülüyor, Akbank'ı sırasıyla Ziraat Bankası, Halk Bankası, TEB, Şekerbank ve Garanti Bankası takip ediyor.

Garanti Bankası yüzde 1,46 faiz oranı ile masrafsız kredi sunuyor. Akbank yüzde 1,40 faiz oranı üzerinden masraf almıyor. Denizbank ile TEB masraf almazken, Halk Bankası düşük dosya masrafı istiyor.