Bedelliden gelen şehit ailelerine gidecek

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin, bedelli askerlik uygulamasından şu ana kadar yaklaşık 2 milyar 230 milyon lira kaynak sağlandığını açıkladı.

Şahin, bu paranın 170 milyonunun şehit ailelerine harcanacağını söyledi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, bedelli askerlik uygulamasından şu ana kadar yaklaşık 2 milyar 230 milyon lira kaynak sağlandığını, şimdiye kadar harcanan paranın ise 170 milyon TL olduğunu açıkladı. Meclis’te milletvekillerinin bedelli askerlikle ilgili sorusunu yanıtlayan Bakan Şahin, çocuğu er veya erbaş olan muhtaç ailelere bedelli üzerinden mali destek kararı aldıklarını hatırlatarak, milletvekillerine, “Eğer er ve erbaş askere gittiyse ve aile muhtaç durumdaysa biz bu aileye bedelli üzerinden de mali destek kararı verdik.

Reklam
Reklam

Bununla alakalı şu an 60 bin ailemiz müracaat etti. Bunların hepsinin uygulamalarını da toplayacağız. Ayrıca, engellilerle ilgili yapılan çalışmaların da bu kaynaktan harcanabileceğiyle ilgili yasal altyapıyı da söylediniz. Bunların hepsini toparlayıp size daha detaylı kesin harcadığımız parayı da bire bir de verebilirim” dedi.

Yüzde 10’luk kısım harcandı
Bedelliden ayrılan kaynağın muhtaç asker aileleri ve engellilere harcanmasına ilişkin iki yıllık ödeme planlarının Maliye Bakanlığı’nın yönetmeliğiyle düzenlendiğini de kaydeden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin “Şu an yüzde 10 harcanmış kaynak gözüktüğü doğrudur fakat bu yılın sonunda bu kaynağın Maliye Bakanlığı’yla beraber çıkardığımız yönetmelikle çok yüksek oranda harcanacak şekilde takibimizdedir” diye konuştu.

Bedelli Askerlik Kanunu’na göre, bedelli askerlik kapsamında ödenecek paralar, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde şehit yakınları, gaziler, özürlüler, muhtaç erbaş ve er aileleri, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik dâhil) mensup vazife malûlleri ile emniyet hizmetleri sınıfına mensup vazife malûllerine yönelik sosyal hizmet ve yardım faaliyetlerinin finansmanında kullanılacak.

Reklam
Reklam

Emekli köy koruculara zam
Emekli köy korucuları ve muhtarlara zam düzenlemesi Meclis’te kabul edildi. Torba Yasa ile getirilen düzenleme, 52 bin 500 muhtar, 15 bin geçici köy korucusu ve bin 116 korucunun dul eşini kapsıyor. Verilen önerge ile 55 yaşını doldurduğu için görevleri ile ilişiği kesilen köy korucularının aylıkları artırılıyor. En düşük aylık tutarı yaklaşık 384 liradan 653 liraya, en yüksek aylık miktarı 614 liradan 883 liraya yükseltiliyor. Ayrıca, ölen korucuların dul eşlerine verilen ölüm yardımı miktarı da artırılıyor. Buna göre, ölüm yardımı bin 152 liradan 3 bin 839 liraya yükseltiliyor. Öte yandan yapılan düzenlemeyle köy ve mahalle muhtarlarının almakta olduğu 461 lira ödenek tutarı da Bakanlar Kurulu yetkisi ile 875 liraya kadar çıkarılacak.

Afyon'da yaşamını yitirenlere tazminat ve aylık
Meclis Genel Kurulu’nda önceki gece, iktidar ve muhalefetin ortak önergeleriyle Aile Bakanlığı’nın komisyonda kabul edilen torba yasa tasarısında yer alan terör olayları, şehit yakını ile vazife ve harp malullerinin haklarını genişleten bazı maddeler torba teklife eklendi. Buna göre, Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamına, Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Teşkilatında bulunan patlayıcı maddelerin incelenmesi, muhafazası, nakli, imha edilmesi ve zararsız hale getirilmesi işlemlerinde görevlendirilenler de alındı.

Reklam
Reklam

Ayrıca patlayıcı maddelerin imhası, nakli, depolanması sırasında hayatını kaybedenler ile malul olanlara da aylık bağlanacak. 1 Ocak 2012’den sonra ölüm, malullük veya yaralanmalar sebebiyle bu kapsama girenler de bu haklardan yararlanabilecek. Düzenleme ile kanun kapsamında olan ancak hayatını kaybedenlerin yakınlarına 2, malul olanlara 1 istihdam hakkı tanınacak. (Star)