Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Osmancık Şubesi’nin Çarşamba Seminerleri’nin bu haftaki konusu “Toplumsal ve Bireysel İletişimde Beden Dili’nin Önemi ve Beden Dili’nin Anlamları" konusu oldu.
Osmancık Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu Çok Amaçlı Salonunda saat 19.00’da gerçekleştirilen semineri Ömer Derindere Anadolu Öğretmen Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Bilal Özturgut sundu.
Daha çok Prof.Dr.Zuhal Baltaş ve Prof.Dr.Acar Baltaş’ın Beden Dili kitabından örnekler veren Özturgut, bir insana merhaba demeden önce ne dediğinizi hiç düşündünüz mü? diyerek konuşmasına başladı.
Özturgut: “ Evet, sürekli iletişim içindeyiz ve bakışımızla, yüz ifademizle, giyiniş tarzımızla, el kol hareketlerimizle, oturuşumuz ve kalkışımızla karşımızdakilere ve çevremizdekilere sürekli mesajlar veririz. Birisi ile karşılaştığımızda onun hakkındaki fikrimizi ilk üç saniyede oluşturduğumuz iddia ediliyor. Oldukça ilginç değil mi? Bu nedenle ilk izlenimleri önemsiyoruz, görünüşümüze önem veriyoruz. Ama ya vücut dilimiz, onun ne söylediğini biliyor muyuz acaba? Ya da bir insanın söylediklerini değerlendirirken davranışlarına ne kadar değer atfediyoruz? Sözleri ile davranışları arasında çelişki yakaladığımız zaman neyi doğru kabul ediyoruz?
Kelimelerin çoğunlukla gerçek duygu ve düşünceleri örtmek için kullanıldığı iddia edilmektedir. Ancak bedenin, kelimelerin kontrol edilmesi kadar kolay kontrol edilemediği kabul ediliyor. Zira beden, olaylara veya durumlara karşı daha fazla kendiliğinden tepkiler verir deniyor.
Psikolog Dr. Zuhal Baltaş ve Psikolog Dr. Acar Baltaş “Bedenin Dili” adlı kitaplarında demektedirler ki; Karşı karşıya gelen iki kişi arasındaki ilk etkileşim, iletişim sürecinin önemli bir belirleyicisisi olmaktadır . Bu etkiyi yaratan faktörler, karşılaşılan kişinin beden dilinden, kullandığı kelimelere ve kişinin taşıdığı bütün aksesuarlardan içinde bulunduğu fizik ortam nesnelerine kadar geniş bir dağılım gösterir. Bütün bu faktörlerin bileşkesi “ algılayan kişinin “ değerlerinde bir yer bulur ve o çerçeve içinde yorumlanır. Algılayanın kişisel özellikleri ve toplumsal normları ile kalıplaşmış olan yargılar, etkileşim verilerine bağlı olarak iletişimin ilk anında bir “ karar “ verdirir ve insan karşıdaki kişiye bir etiket yapıştırır. Bu karar olumlu veya olumsuz olabilir.” diyen Özturgut, başarılı bir insan olmak için beden dilimizin anlamlarından örnekler sunarak konuşmasını bitirdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz