Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği mezunları ne iş yapar? Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümü mezunları iş imkanları nelerdir, nerelerde çalışır?

Spora yatkınlığı fazla olan öğrenciler için beden eğitimi ve spor öğretmenliği çok cazip bir kariyer planıdır. Beden eğitimi ve spor öğretmenliği öğrencilerin sporcu kimliklerini öne çıkaran bir programdır. Bu bölümden mezun olan öğrenciler öğretmen olarak mezun olacaklardır. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği mezunları ne iş yapar, iş imkanları nelerdir, nerelerde çalışır?

Spor hem beden hem ruh sağlığı için yaşantımızda çok önemlidir. Özellikle çocuklar ve gençler düşünüldüğünde sporun önemi daha da artmaktadır. Bu sebeple beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümü öğrencilerin fiziksel ve psikolojik gelişimleri açısından önem taşımaktadır. Beden eğitimi ve spor öğretmenliğinin temel amacı, bireylerin bedensel ve ruhsal kapasitelerini maksimum seviyede tutabilmek ve nitelikli sporcular ile spor eğitmenleri yetiştirebilmektir.

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümü nedir?

Okullarda beden eğitimi derslerini verebilecek nitelikli öğretmenler yetiştiren akademik bir bölümdür. Mezunların pedagojik formasyon almaları gerekir. Bölümde; farklı yaş ve özelliklere sahip kişilere spor hareketleri kendisine ait sistemlerle öğretilir. Beden eğitimi ve spor öğretmenliği öğrencilere motivasyon sağlaması açısından etkili bir bölümdür. Bölüm mezunu kişiler pedagojik formasyon aldığı için rahatlıkla öğretmen olma imkanı bulurlar.

Reklam
Reklam

Bölümün amacına baktığımızda, öğrencilere gerekli bilgi birikimini yükleyerek başarılı ve yetkin mezunlar yetiştirebilmektir. Günümüzde gelişen teknolojik sistemler sebebiyle teknolojik aletleri rahatlıkla kullanabilecek yetkinlikte bireylere ihtiyaç vardır.

Beden eğitimi ve spor öğretmenliği programı başka bölümlerle de ortak çalışabilir. Mesela, Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde yer alan Beslenme ve Diyetetik bölümü ile birlikte çalışabilir. Çünkü bölüm beslenme anlamında spora katkı sağlamış olur. Bölüm, sağlıklı bireylerin yetiştirilmesinde oldukça önemlidir. Çünkü sporu ve hareketi hayatımıza adapte etmeye çalışan bir bölümdür.

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği mezunları, spor öğretmenliğinin yanında beden eğitimi ve sporla ilgili farklı bölümlerde de çalışabilirler.

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümü eğitim süresi kaç yıldır?

Bu bölüm eğitim süresi dört yıl olan bir lisans programıdır. Öğrenciler eşit ağırlık bölümünden sınava girip başarılı oldukları takdirde dört yıllık bir lisans programına girmeye hak kazanırlar. Beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümü spor bilimleri fakültesi altında bulunur.

Reklam
Reklam

Beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümü tercih edecek öğrenciler için aranan özelliklere bakıldığında; bireyin aktif ve hareketli olması önemlidir, ilgi duyduğu bir spor dalı olmalıdır ve hedefine odaklanıp kendini geliştirebilmelidir. Bunun yanında tüm öğretmenlik bölümlerinde olduğu gibi iletişim kurabilmek oldukça önemlidir. Çünkü temelde öğretmenlik mesleği olduğu için çocuklarla iyi bir iletişim kurabilmek çok önemlidir.

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümü dersleri oldukça çeşitlidir. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümünü tercih eden öğrenciler;

  • İnsan Anatomisi ,
  • Beden Eğitimi ve Sporun Temelleri Dersi,
  • Cimnastik,
  • Egzersiz Fizyolojisi,
  • Değerlendirme ,
  • Fiziksel Uygunluk,
  • Beden Eğitimi ve Spor Tarihi Dersi,
  • Bilimsel Araştırma Yöntemleri,
  • Beslenme ve Egzersiz,
  • Engelliler için Beden Eğitimi ve Spor,
  • Okullarda Rekreasyon Programları,
  • Beden Eğitimi ve Sporda Psikoloji,
  • Atletizm, Voleybol,Basketbol, Beyzbol, Futbol vb.

Bu dersleri ve daha da fazlasını dört senelik eğitimleri içinde tamamlayan öğrenciler, beden eğitimi ve spor öğretmenliği diplomasını almaya hak kazanırlar.

Reklam
Reklam

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği mezunları ne iş yapar?

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği mezunları, yeni jenerasyonun mental ve bedensel sağlıklarının iyileştirilmesini sağlayarak fiziksel aktiviteleri anlamında becerilerini en verimli şekilde kullanmalarını sağlamayı hedefler. Bunun için öğrencilerine nitelikli ve yeterli bir eğitim vermeyi amaçlar. Beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümü mezunları, genel olarak devlet okulları ile özel okullarda çalışabilirler. Bunun yanında, öğretmenlerin salonlarda çalışma imkanı da vardır. Öğrencilerin fiziksel yeteneklerini ve aktivitelerini maksimize etmeye çalışırlar.

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği mezunları nerelerde çalışır?

Bölüm mezunları devlet ve özel sektörde iş imkanı bulabilir. Beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümü mezunları , kamuda Milli Eğitim'e bağlı okullarda çalışıp beden eğitimi ve spor öğretmenliği yapabilirler. Bununla birlikte isterlerse, kamu dışında da özel okullarda görev yapabilirler . Spor salonlarında da çalışma imkanı bulabilirler. Mezunlar daha çok öğretmenlik alanında ve spor salonlarında çalışarak hayatlarını devam ettirebilirler.

Reklam
Reklam

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği mezunları iş imkanları nelerdir?

Beden Eğitimi Öğretmeni olanlar, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı kurumlarda spor eğitimi ile ilgili öğretmenlik yapabilirler. Buna ek olarak, özel sektörde de pek çok kuruluşta çalışma imkanı bulabilirler. Bu eğitim kurumlarından kamuda olanlara hak kazanabilmek için Kamu Personeli Seçme Sınavı yani KPSS’den geçerli puanı almaları gerekmektedir. Kısacası , spor eğitimcileri Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne bağlı kuruluşlarda , üniversitelerde, okul ve spor kulüplerinde iş imkanı bulabilirler.

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği mezunlarının kamuda iş olanakları da vardır. KPSS’de yeterli puanı sağladıktan sonra devlet okullarında öğretmenlik yapabilirler. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği mezunlarının özel sektörde iş olanakları ise oldukça çeşitlidir. Özel okullar, üniversiteler, spor kuruluşları gibi alanlarda çalışabilirler.

Reklam
Reklam