Bedensel Engelli Hasan, 8 Yıllık Okul Diplomasını Almaya Hak Kazandı.

Bedensel engelli, ayaklarıyla bilgisayar kullanan Hasan Çakır, sekiz yıllık ilköğretim diploması almaya hak kazandı. Balıkesir'in...

Bedensel engelli, ayaklarıyla bilgisayar kullanan Hasan Çakır, sekiz yıllık ilköğretim diploması almaya hak kazandı. Balıkesir'in Edremit ilçesinde faaliyet gösteren Sevgi Yuvası Ege Yüksel Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde eğitim gören 27 yaşındaki Çakır, bugüne kadar girdiği bütün imtihanları kazandı. Kendisine ait bir web sayfası yaptığını ve Edremit’te bir ilki başardığını söyleyen Çakır, engellilerin engel tanımamasını istedi: “Sıra lise diplomasında. İngilizce'yi de ilerletmeye uğraşıyorum. Hedefim, bir yüksekokulu bitirmek."

Reklam
Reklam

İlk olarak 15 gün içinde okur yazarlık imtihanlarını kazandığını anlatan Hasan Çakır, “Yakında diplomamı alacağım. Ya babam gidip velim olarak getirecek ya da okulun bir yetkilisinin elinden alınacak. Bense Edremitli bir yetkilinin elinden almayı arzu ediyorum. Beni kırmazlarsa mutlu olacağım. Tek istediğim, bilgimle gelecekteki hayatımda işime yarayacak bir diploma almak.” dedi. Bu yaşına kadar bir bedensel engelli olarak, Edremit gibi Türkiye’nin en batısındaki yerlerden birinde eğitim hakkını kullanamadığını vurgulayan Çakır, şunları anlattı: "Engellilere yönelik eğitim ve rehabilitasyon imkanları, sadece büyük şehirlerdeydi. Okumayı yaşıtlarımla birlikte öğrendim, 1997 yılında bilgisayarımın olmasıyla yazı da yazmaya başladım. Bilgisayar ailem, akrabalarım ve tanıdıklarımla daha rahat iletişim kurmamı sağladı. Haftanın iki günü rehabilitasyon merkezine gidiyorum. Gitmediğim günlerdeyse genellikle ya bilgisayar başındayım ya da kitap okuyorum. Geçen sene, 'Benim niye diplomam yok? Dışarıdan okul bitirenlerden ne eksiğim var?' diye düşünerek, Milli Eğitim Bakanlığı Alo Eğitim hattına e-posta gönderdim ve olumlu cevap aldım. Önce 15 gün içinde okur yazarlık ve ilköğretim birinci kademe sınavlarına girdim. Onu izleyen 1,5 yılda üç kez evimize gelen komisyonlar eşliğinde sınava girdim ve başarılı oldum."

Reklam
Reklam

Edremit’te 2012’de "Yılın Annesi" seçilen, Edremit Sevgi Yuvası Müdürü Emine Çakır da oğlu Hasan Çakır’ın, kendilerinin yanısıra bütün bedensel ve zihinsel engelliler için de bir umut olduğunu belirterek, böyle güzel örneklerin çoğalmasını diledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: