Beklenen İstanbul depremi sahnede gerçekleşti

Marmara depreminin 11. yıldönümü anısına düzenlenen ‘Orada Kimse Yok Mu?’ adlı oyun İstanbullulara depremi yaşattı.

Yaşanmış gerçek hikayeleri konu alan ve bizzat depremi yaşayan sanatçıları bir araya getiren oyun için hazırlanan mahalle dekoru finalde büyük bir gürültüyle yıkıldı.

Yapılan açıklamaya göre, başta İstanbul olmak üzere Marmara Bölgesi’ni etkilemesi tahmin edilen büyük depreme karşı toplumu bilinçlendirmeyi amaçlayarak hazırlanan oyunun final sahnesi izleyenleri gözyaşlarına boğdu. Yaşanmış gerçek hikayeleri konu alan ve depremi yaşayan sanatçıları bir araya getiren oyun için hazırlanan mahalle dekoru finalde büyük bir gürültüyle yıkıldı. Enkaz altında kalan insanları kurtarma çalışması, çaresizlik ve karmaşanın birebir yansıtılması izleyenleri 11 yıl önce yaşanan büyük felakete götürdü.

Reklam
Reklam

Deprem sırasında salonun tavanına yerleştirilen özel düzenek sayesinde seyircilerin üzerine maket tuğla ve enkaz parçaları saçılarak deprem psikolojisini tüm izleyenlerin yaşaması sağlandı.

Oyunun sonunda enkaz altından çıkan beyaz kanlı kefenler içindeki çocuk melekler, aracılığı ile çocuklara güvenli binalar miras bırakma çağrısı yapıldı.

-"BAŞBAKAN ERDOĞAN ACİLEN BAKANLAR KURULUNU TOPLAMALI VE TEK GÜNDEM DEPREM OLMALI"-

Tüm Tiyatro Sahne Sanatları Eğitim Merkezi tarafından Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde ücretsiz olarak gösterilen oyunda kamuoyunun Deprem Dede olarak tanıdığı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara da rol aldı. Oyunun aynı zamanda proje danışmanlığını da yapan Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, “Çok sayıda güçlendirme çalışması yapıldı Türkiye deprem için çok mesafe alsa da istenen konumda değiliz. Ülkemizde ayda 80 civarında deprem yaşanmaktadır. Belki yarın belki 10 yıl sonra İstanbul büyük bir depremi yaşayacak. Bunu tüm uzmanlar açıkladı. İstanbul Türkiye ekonomisinin, sanayisinin, kültürünün başkenti. Bu bölgede yaşanacak derin bir hasarın telafisi çok zor olur. Mesela bugün büyük bir deprem olsa borsayı 3 günde açabilecek miyiz? Sağlık kurumlarımız hala yetersiz. İnsanlar 20 milyonluk şehirden nasıl tahliye edilecek? Tüm bunlar enine boyuna tartışılmıyor. Başbakan Erdoğan acilen bakanlar kurulunu İstanbul’da toplamalı ve tek günden deprem olmalı” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

-"ÇOCUKLARIMIZA TABUT DEĞİL GÜVENLİ BİR GELECEK MİRAS BIRAKALIM"-

Proje Yönetmeni Müşerref İdikut da 17 Ağustosta sevdiklerini enkaz altında bırakmış bir sanatçı. Oyuna 'Orada Kimse Yok mu?' ismi vererek yaklaşmakta olan büyük depremin çığlıklarını insanlara duyurmak istediklerini anlatan İdikut, Türkiye'yi karış karış dolaşarak deprem gerçeğini hatırlatmak istediğini belirtti. 17 Ağustos'ta 45 saniyede on binlerce hayatın söndüğünü anlatan İdikut "Toplum olarak yaşanan acılardan gerekli dersi almıyoruz. Görmedim duymadım bilmiyorum diyerek adeta üç maymunu oynuyoruz. Depremde sevdiklerimizi kendi ellerlimizle enkaza gömdük. Yaşanan kayıpların tek sorumlusu gene bizleriz. Hala orta hasarlı evlerde insanlar oturuyor denetimler yeterince yapılmıyor. Kime sorsanız sevdikleri için her zorluğa göğüs gereceğini söyler. Ama hasarlı binalarda oturarak veya dayanıksız binalar üreterek kendi elimizle sevdiklerimize güvenli bir gelecek değil aslında binlerce tabut hazırlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

-SAHNEDEN DEPREM UYARISI-

17 Ağustos 1999 depreminin anısına düzenlenen "Orada Kimse Yok Mu?" adlı oyunun konusu ise şöyle:

"Olaylar deli karakterini canlandıran Murat Çavuş’un etrafında dönmektedir. İnsanları dayanıksız binalarda yaşamaması için ima yollu uyaran Murat Çavuş’u kimse dinlemeyip, delidir saçmalıyor diye dışlamaktadır. Oysa Murat Çavuş, müteahhidin yaptığı çürük binaları fark etmiştir. Sürekli çocuklara şeker dağıtan deli karakteri çöpe atılmış deprem broşürlerini bularak mahalle sakinlerinden deprem hakkında bilgi istemektedir. Kimsenin ciddiye almadığı Murat Çavuş’un imdadına Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara yetişir. Sahnede deliyi yanına çağırarak bilgi veren Işıkara, “Sen deli değilsin asıl deli depremi ciddiye almayarak kendilerinin ve sevdiklerinin hayatını riske atanlardır. Hayatımızın gerçeği olan depreme önlem almazsak daha nice felaketlerde sevdiklerimizi kaybederiz. Türkiye 1. derece deprem kuşağında yer alıyor, topyekun bir seferberlik başlatmalıyız. Bugün adım atmazsak yarın çok geç olacak” mesajını vermektedir."

Reklam
Reklam

TOKİ ve Emlak Konut'un katkılarıyla hazırlanan oyunda "sevdiklerimizi deprem değil önlem almayarak biz öldürdük" vurgusu yapıldı. Oyunun senaryo yazarı Harun Acar amaçlarının insanlara geçmişin acı hatıralarını sunmak değil aksine gelecekte bizi bekleyen yeni acılara karşı toplumsal bilinç oluşturmak olduğunun altını çizdi.(ANKA)