ECB ve FED'in beklentilerin de üstünde açıkladıkları yeni para paketleri sonrasında TCMB'nın da % 5,75 olan faiz alt bandında indirim yapacağı beklentisi ile endeksi yukarı taşımış olan banka hisseleri, MB'nın bu beklentileri boşa çıkarmasıyla tam tersi bir baskı ile endeksin düşmesine neden oluyorlar.
Asıl faiz alt bandının düşürülmesi gerektiğini, aksi halde banka hisselerinde ciddi bir realize görebileceğimizi yazmamın temeli buydu. Maalesef Merkez Bankası bana göre biraz ürkek davrandı.
Her neyse, bir bildiği olduğunu varsayalım. Sonuçta asıl rakamları ilk gören insanlar olduklarını unutmamak lazım. Dün de S&P Suriye krizinin büyümesi halinde Türkiye gibi bölge ülkelerinin de olumsuz etkilenebileceğini ve bunun not üzerinde olumsuz etkisinin olabileceğini söylemesi, faiz kararı ile bozulan morallerin daha da bozulmasına neden oldu.
Moraller Çok Bozulmasın!
Hemen belirtmeliyim ki, düşündüğüm şekilde faiz indirimi olmazsa bu beklentiye zaten sahip olduğumuz için, bir süpriz yaşamadığımı söylemeliyim. Yaşanan bana göre teknik bir gerçekleşmedir. Bir düzeltme yaşıyoruz. Sağlıklı da oluyor. Ayrıca görüyorsunuz, banka dışı bazı hisselerin hareketlenmesine de yaramış görülüyor. Diğer hisselere yayılma daha da devam edecektir. Ancak, piyasada çıkan zam söylentileri nedeniyle, etkilenebilecek olan sektör hisselerinde de olumsuz baskılar oluşmuş durumda. Bu nedenle ekonomi yönetimi tarafından bir zam yapılacaksa gecikmeden yapılması çok daha doğru olur. Bu sayede olası zamların olumsuz etkisi de, düzeltme sürecinde yaşanıp biter. Yoksa bu açıklamalar gecikir, tam düzeltmeler bitecekken gelirse, bizim yukarı dönüşümüzü geciktirecektir.
Düzeltme Destekleri Hangi Seviyelerde?
Endeksin 25 Mayıs tarihinde başlayan bir yükseliş trendi var. Bu trendin desteği bugün için 66.758 civarında. Yani bu destek kırılmazsa düşüş sınırlı kalır. Ama bu seviyeyi aşağı kırarsak, bu takdirde sırası ile 65.800 - 65.440 - 63.739 - 63.600 destekleri mevcut. Açıkçası Suriye krizine bizim dahil olmamız durumunda daha da fazla bir düzeltme beklemiyorum. Eğer yanılırım da, düşüş beklentilerimin üstüne taşarsa, bu takdirde daha kötü seviyeler olarak 61.000'e kadar olabilecek endeksler söz konusu olabilir. Ama hemen tekrarlıyorum; alt düzeltme desteklerinin teknik beklentiye girmesi için öncelikle yükseliş trendinin desteği olan 66.758'in aşağı kırılması lazım. Kırılmaz ve aradaki endeks seviyelerinde iki günü geçirebilirsek, düşme riskimiz azalacaktır.
Petrol Yüzümüzü Güldürüyor!
Herşey de kötü değil. Brent petrolün sert düşüyor olması bizim için çok olumlu bir gelişme. Her 10 Dolar'lık düşüşte yaklaşık 4 Milyar Dolar enerji faturamız düşüyor. 107,00 Dolar'da tutunamaz da düşüş sürerse, fiyatı 102,00 ve 100,00 Dolar civarında da görebiliriz. Kısacası petrolün düşmesi cari açığımızı direkt düşüren bir etkendir. Suudi Arabistan'ın arzı arttırabileceği açıklamaları ABD seçimleri öncesinde petrolde daha da düşük rakamları görebileceğimiz izlenimi veriyor. Petrolün düşmesi, İMKB'nin düşme seviyelerini yukarıda tutacak olumlu bir gelişmedir.
TCMB Politika Faizlerini de İndirmelidir.
Savaş riski hariç, petrol dahil diğer tüm dış gelişmelerin gayet uygun olduğu bu ortamda, MB'nın alt faiz bandında indirime gitmesi gerektiğine inanıyorum. Bence bu indirimi yapmak için fazla beklememesi doğru olur. İç talep düşmesi çok daha büyük bozulmalara neden olmadan, büyümeye destek olacak bu kararın alınması gerekir. Üst faiz bandına ilk anda olumlu bakan Ekonomi Bakanı Sayın Çağlayan da, asıl politika faizlerinin inmesi gerektiği çağrısında bulundu. Köy görünmesine rağmen neden kılavuz isteniyor anlayamıyorum!
Endeksin yükseliş trendini kırıp-kırmayacağını izliyorum. Eğer kırmazsak bu fiyat seviyelerinden, yok 66.758 aşağı kırılırsa, verdiğim alt destek seviyelerinden yeni alım öngörülerim gelecektir. Bu düşüşü düzeltme olarak gördüğümü söylemiştim. Bu nedenle düşüşe yeni alım fırsatları yaratacak mı gözüyle bakıyorum. Aşırı bir panik ve kötümserlik içinde değilim. Tek şerhim; Suriye savaşına dahil olmamız olur.
Aydın Eroğlu