Bel ağrılarınızdan ameliyat olmadan kurtulun!

İlerleyen teknolojiyle birlikte bel fıtığı tedavileri de kolaylaştığını söyleyen Dr. Taylan Temel, ameliyatsız bel fıtığı tedavisi hakkında konuştu.

Ameliyatsız tedavi yöntemlerinde amaç, hastaya hiçbir zarar vermeden, cildi kesmeden, sinirlere, kemiklere, damarlara dokunmadan, omurga kemikleri arasında yer alan yıpranmış eklemin içine girerek eklemin bir kısmını yüksek ısı veya farklı bir yöntem kullanarak buharlaştırmaktır. Eklem içinde yaratılan çok küçük bir hacim azalması dahi, eklem içindeki basıncın önemli derecede azalmasına yol açar. Bu uygulama, hastanın ağrısının kaybolmasını sağlar.

Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi Kimler İçin Uygundur?

Reklam
Reklam

Hastanın bel fıtığı ameliyatlık düzeyde ise, iğne herhangi bir etki göstermez. Hastanın ağrılarında bir değişiklik yaşanmaz. İğne tedavisi etkili olan hastalarda tedaviye kyroprakti ya da fizik tedaviyle devam edilir. Bu konudaki karar genellikle hastaya bırakılır. İğne tedavisi, ameliyattan korkan, çekimser kalan ve özellikle nasıl bir tedavi konusunda kararsız kalan hastalar için oldukça yararlıdır.

Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi Nasıl Uygulanıyor?

Bel fıtığına yönelik olarak fıtığın bulunduğu yere ve bulunduğu bölgeyi etkileyen sinir çevrelerine ince iğnelerle girilmesinin ardından tedaviye yönelik enjekte edilir. “Epidural enjeksiyon” ismi verilen bu yöntem radyolojik görüntüleme altında ya da bel fıtığının olduğu bölgeye direkt olarak da uygulanabilir.

Epidural enjeksiyon, istirahat, fizik tedavi ve ağrı kesicilere cevap vermeyen hastalara karşı da yapılabiliyor. Yaklaşık 30 dakika süren bu işlem sonrası, hastalar aynı gün taburcu olup, günlük hayatlarına geri dönebiliyorlar.

Reklam
Reklam

Bel Fıtığının Belirtileri Nelerdir?

Tek ya da her iki bacağa vuran ağrılar, ayaklarda uyuşmalar, hareketlerde kısıtlılık, yürüme ve oturmada zorluk bel fıtığının en önemli belirtileri arasındadır. Bel fıtığının ilerlediği dönemlerinde idrar kaçırma, çabuk yorulma ve yürüyememe gibi belirtiler de görülebilir.

Aynı zamanda aşırı kilo, çok ağır yük kaldırma, yetersiz su tüketimi, sigara ve alkol kullanımı, yanlış oturma pozisyonu, aşırı hareketsizlik veya uygunsuz hareketler bel fıtığına ve bel ağrısına yol açabliyor.

Dr. Taylan Temel

drtaylantemel.com
Instagram: @dr.taylan.temel
Facebook: @dr.taylan.temelYoutube:dr.taylantemel

Anahtar Kelimeler: