Kısaca bel ağrısı nedir sorusunun yanıtına, aslında bel bölgesinde ortaya çıkan her türlü ağrıyı açıklayan kavramdır diyebiliriz.
Bel Ağrısında Teşhis Koymak
Başarılı bir tedavi için doğru teşhis şarttır. Her geçen gün tıp gelişiyor. Beraberinde ise her türlü hastalık için uygulanan yöntemlerin değişip gelişmesi mümkün olabiliyor.
Bel Ağrısı Teşhisi Nasıl Konur?
Ağrının neden kaynaklanıyor olduğunu bilmek önemlidir. Bunun için yapılacak olan aşamalar aşağıda verilmiştir.
Hastanın hikayesini dinlemek: Hastanın hikayesi detaylı bir şekilde alınmalıdır.
Muayene: Öncelikle hastanın muayene edilmesi gerekiyor. Muayene sırasında doktorun izlenimleri önemlidir. Bu aşamada hangi tetkiklerin istenecek olduğu belirlenecektir.
Tetkikler: Bel ağrısında teşhis koymak büyük oranda tetkikler üzerinden olacağından son derece titizlik ile tetkiklerin değerlendirilmesi gerekiyor.
Bel Ağrısı Tedavisi
Bel ağrısı tedavi yöntemleri, belde yaşanan soruna göre şekillenir. Mevcut olan problemin giderilmesi yönünde tedavi uygulanacaktır. Fizik tedavi, ilaç tedavisi gibi yöntemler ameliyat gerekmeyen hastalara uygulanır. Kişinin yaşı, ağrının seviyesi ve hastalığın aşaması gibi pek çok husus göz önünde bulundurularak bel ağrısı tedavisi için öneriler sunulacaktır.
Bel Fıtığı Tedavisi;
Tetkikler sonucu bel fıtığı görülmesi halinde, bel fıtığının derecesine göre bazen operasyon gerekebilir.
Bel Ağrısı Tedavi Yöntemleri
Bel ağrısı tedavi yöntemleri doktorunuz tarafından önerilecektir. Cerrahi olan ve cerrahi olmayan yöntemler olmak üzere bel ağrısı tedavisinde iki farklı yol söz konusudur.
Cerrahi Olmayan Yöntemler ile Bel Ağrısı Tedavisi;
Cerrahi olmayan yöntemler, bel ağrısında ilk seçenektir. Doktorunuzun önerileri aşağıdaki gibidir.
Dinlenmek: Bel ağrısı yaşayan birinin dinlenmesi önemlidir. Ayakta durmak, ağır işler yapmak uygun olmayacaktır.
Ağrı Kesici: Bazen ilaç alınması önerilir. Bel ağrısı için ilaç tedavisi kapsamında ağrı kesiciler önerilebilir.
Kas Gevşetici: İlaç tedavisi kapsamında direkt olarak kas gevşeticiler de akıllara geliyor. Doktorunuzun önerisi olan kas gevşeticilerinin kullanılmasına özen göstermelisiniz.
Antienflamatuar İlaçlar: Doktor önerisiyle kullanılması gereken ilaçlardır.
Egzersiz – Fizik Tedavi: Cerrahi olmayan yöntemler arasında en çok tercih edilen yöntemdir. Fizik tedavi ile çeşitli uygulamalar yapılır.
Beyin Omurilik Sinir Cerrahı
Uygulanacak yöntemler arasında bel ağrısı için cerrahi yöntemler de yer alıyor. Bu durumda uzman doktorlar tarafından müdahale edilmesi kesin sonuç alınması açısından önemlidir.
Bel Ağrısı İçin Ameliyat;
Ameliyat öncesinde net bir teşhis konarak bel ağrısına neden olan durumun tespit edilmesi sağlanır. Hastanın da onayı ile yaşanan durumun ortadan kalkması için ameliyat gerçekleştirilir. Ameliyatta mikrocerrahi teknik ile çalışmak önemlidir.
www.belfitigi.com