Bel ağrısı olanlara önemli uyarılar

KİLİS (İHA) - Kilis Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Fuat Karakuş, bel ağrısı yaşayanların dikkat etmesi gereken 10 kural olduğunu söyledi.

Opr. Dr. Fuat Karakuş, dünya nüfusunun yüzde 70 ile 85'inin hayatlarının bir döneminde bel ağrısı çektiğini belirterek, "Günlük işler sırasında dikkat edilecek 10 kural ile bel ağrısını azaltmak ve yeni gelişebilecek ağrıları önlemek mümkündür. Bel ağrısının altında pek çok neden yatabilir. Sadece, kişinin belini yanlış kullanmasına ve günlük yaşam hareketleri sırasında belini normalden fazla zorlamasına bağlı ağrılar da var. Günlük işler sırasında dikkat edilmesi gereken 10 altın kural bel ağrılarının büyük kısmını geçirebilir ve yeni gelişebilecek ağrıları önleyebilir" dedi.

Reklam
Reklam

Karakuş, günlük yaşamda bel ağrısını azaltmak ve yeni oluşabilecekleri önlemek için dikkat edilmesi gerekenler olduğunu belirterek, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

"Hareketsiz kalmayın, vücut pozisyonunun sık sık değiştirilmesi, omurganın kemik ve yumuşak doku yapısının daha iyi beslenmesini sağlar; dolayısı ile vaktinden önce aşınıp yıpranmasını önler. Sırtınızı ve belinizi dik tutun, omurga için en rahat ve uygun olanı, bel ve sırtın düz durduğu pozisyondur. Yerden birşey alırken eğilmeyin, çömelin, omurganın en zorlandığı pozisyonlardan biri dizler gerginken, öne eğilerek yerden birşey almaktır. Ağır cisimleri kaldırmayın, hafif bir ağırlık kaldırılması bile belin alt bölgesindeki omurları zorlar. Sık sık bel ağrısından yakınanlar kesinlikle ağır yük taşımamalılar. Taşıyacağınız yükleri bölün, ağırlıkları olabildiğince eşit parçalara bölün, bir büyük bavul yerine, iki küçük bavul alın. Marketten aldıklarınızı iki eşit parçaya bölerek taşıyın. Otururken sırtı düz tutun ve yaslanın, omurgayı zorlamadan rahat oturabilmek için 3 nokta önemlidir. Beli ve sırtı dayayın, otururken dizleri kalça seviyesinden daha yükseğe koyun, kolları koltuğun yanlarına koyun. Ayakta dururken bacaklar gergin olmasın, ayakta dururken, vücudu bir yere yaslayın, ayrıca bir basamak, bir yükselti bulun ve dönüşümlü olarak ayakları oraya koyarak, bacakları gevşetin. Yatarken bacakları gergin tutmayın, sırt üstü yatarken, dizlerin altına konacak küçük bir yastık, rulo yapılmış battaniye veya çarşaf çok uygundur. Yatarken, bacakların arasına konacak yastık, omurganın düz durmasına yardım eder. Bu şekilde dizlerde korunmuş olur. Spor yapın, düzenli sportif çalışmalar, organizmayı formunda, omurgayı da esnek tutar. En uygun spor türleri; yüzme, yürüme ve bisiklettir. Omurga kaslarını çalıştırın: iyi gelişmiş sırt, bel ve karın kasları omurgaya en büyük desteği sağlar."

Reklam
Reklam