Fibromiyalji, uzun süren, bel, boyun ve sırtta ağrılı noktaların varlığı ile karakterli yaygın ağrı sendromudur.
Sabah tutukluğu, uyku bozukluğu, yorgunluk ve uyuşmalar hastalığın genel özelliğidir.
Hastalığın teşhisi genellikle gecikir.Kısaca bu hastalığın belirtilerini sıralamak istiyorum.
1-YAYGIN AĞRI VE TUTUKLUK: Ağrı genellikle boyun,sırt ve bel bölgesindedir.Yorgunluk, gerilim,aşırı fiziksel aktivite ,soğuk ve nemli hava ve uykusuzlukla artar.Tutuklukta yaygındır ve gövdededir.
2-DUYARLI NOKTALAR: Hastanın bel, boyun ve sırt bölgesinde bastırmakla ağrı yapan nokta alanlar vardır.Bu ağrılı noktaların sayısı oldukça fazladır.
3-YORGUNLUK VE BELLEK BOZUKLUĞU: Hastalar kendilerini günlük yaşamlarını etkileyecek şekilde yorgun hissederler.Sabah yataktan yorgun kalkarlar.
4-KONSANTRASYON BOZUKLUĞU: Hastada bellek kaybı,çaresizlik duygusu ve olayları yanlış algılama olabilir .Örneğin, hastaların çoğu eklemlerinin şiştiğini söyler, fakat hekim şişliği göremez.Bu şikayetler genellikle hekimi yanlış tanıya götürür.
5-UYKU BOZUKLUĞU: Hastaların büyük çoğunluğu uykusuzluk çeker.Uyusalar bile sabah kalkınca kendilerini yorgun hissederler
6-BAŞAĞRISI VE STRES: Migrene benzer başağrısı hasta ve hasta yakınlarlının sıkça bildirdikleri şikayettir.Ayrıca, depresyon bulguları,kronik yorgunluk sendromu ve panik atak hastalarda sık olarak görülür.
7-KARIN AĞRISI: Karın ağrısı, kabızlık ve isal hastaların çoğunda gözenir.
Bu hastalığın teşhisi ancak deneyimli bir hekim tarafından konur.Fibromiyalji hastalığında tüm labratuar incelemesi normal çıkar.
TEDAVİ: Hastalık kişinin yaşam kalitesini ve iş yaşamını olumsuz etkiler .Tedavi için doğru tanı şarttır.Tedavide
1-İlaç tedavisi
2-Fizik tedavi ve rehabilitasyon
3-Psikolojik destek
4-Duyarlı noktalara enjeksiyon
5-Diyet uygulanır
**Doç. Dr. Serdar Dağ
**
Nörolog