Bel fıtığı nedir, kimlerde görülür?

Uz.Dr.Mehmet Serhan Kurtulmuş bel fıtığı hakkında bilgi verdi.

Sn.KURTULMUŞ bel fıtığı nedir ? Nasıl olur ? Kimlerde görülür ? Tedavisi nasıl yapılır ?

Bel fıtığı nedir ?

Omurgamızın sırt ( dorsal ) ve kuyruk sokumu ( sakrum ) denilen bölgelerinin arasında yer alan 5 adet kemik ve bunların arasında yer alan diskler bel ( lomber ) bölgemizi oluşturur. Bu bölgedeki disklerde meydana gelen fıtıklaşmaya bel fıtığı (lomber disk hernisi ) denir.

Bel fıtığı oluşumunda belirli evreler vardır. Basit bir taşma ( bulging ) seviyesinden başlayabilen bu durum daha ilerlemiş bir taşmaya ( protrüzyon ) varabileceği dibi daha ileri seviyelere giderek tam fıtıklaşma ( herni ) ve taşmış bir fıtık halinde ( ekstrüde disk hernisi ) şeklinde de olabilir.

Reklam
Reklam

Bu evrelerden herhangi bir tanesini yaşayan hastada meydana gelecek klinik tablo, fıtığın evresi ve çevre sinir köklerine yaptığı baskı ile doğru orantılı olarak değişiklik göstermektedir.

Öyle ki herhangi bir sinir köküne bası mevcutsa , o sinirin etkilediği kısım ile ilgili şikayetler ortaya çıkar. Bel fıtıklarında bacağa vuran ağrı, uyuşma gibi şikayetlerin sebepleri de bundan dolayıdır.

Bel fıtığı nasıl oluşur ?

Bel fıtığının asıl sebebi travmalardır. Bu travmalar sık sık olan küçük travmalar olabileceği gibi, büyük bir travma da olabilir. Bunun dışında ileri yaşlarda disklerde meydana gelen dejenerasyonlar veya kemik dokudaki bozulmaları takip eden dejenerasyonlara bağlı da fıtıklaşmalar meydana gelebilir.

Bel fıtığı kimlerde görülür ?

Bel fıtığı oluşumu genellikle travmaya bağlı olduğu için kesin olarak şu yaşlarda görülür demek doğru olmaz. Ancak daha sıklıkla 30 yaş ve üzerinde daha sık görülür.

Bel fıtığı tedavisi nasıl yapılır ? Her bel fıtığı ameliyat olmak zorunda mıdır ?

Bel fıtığının tedavisinde hastanın klinik durumu çok önemli rol oynar. Ancak her bel fıtığı ameliyat olacak diye bir kaide yoktur.

Reklam
Reklam

Bel fıtığı tedavisinde yılardan beri çeşitli ilaç tedavileri, elektroterapi içeren fizik tedavi yöntemleri ve buna benzer tedaviler uygulanmıştır ve halen de uygulanmaktadır. Ancak bu tedavilerin arasından hastalara en faydalı yöntem olarak kineziterapi ön plana çıkmıştır.

Bel fıtığı tedavisinde kineziterapi yöntemi ile çok olumlu sonuçlar alınmaktadır. Hastalar bu yöntemle hem ilaç kullanımının getireceği yan etki ve diğer problemlerden korunmuş , hem de fıtıklarının iyileşmesi konusunda sonuca yönelik bir tedavi görmüş olurlar.

Kineziterapi yönteminde hastaların şikayetleri göz önüne alınarak, kendilerine uygun bir tedavi programı çıkarılır. Bu program esnasında hastaya bel bölgesindeki fıtığın geri çekilmesini, bel ve çevre kas dokularının güçlenmesini, bölgedeki hasarlı dokulara kan gitmesini ve dolayısı ile bölgenin onarılmasını sağlayıcı özel egzersiz programları uygulanır.

Bu sayede hasta kineziterapi ile hem olası bir ameliyat durumundan uzaklaşmış , hem de mevcut fıtığın oluşturduğu şikayetlerden kurtulmuş olur.

Reklam
Reklam

Kineziterapi sadece hastalara uygulanan bir yöntem değildir. Kineziterapi sayesinde bel fıtığı olan kişiler dışında sağlıklı kişiler de kaslarını güçlendirerek, doku beslenmesini artırarak bel fıtığı ve benzeri tehlikelerden kendilerini korumuş olurlar.