Bel Fıtığına Fizik Tedavili Çözüm

Özel Medline Konya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Osman Selçuklu, 30 ila 60...

Özel Medline Konya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Osman Selçuklu, 30 ila 60 yaş arasında erişkin grupta görülmesine rağmen hemen her yaşta ortaya çıkabilen bel fıtığını fizik tedavi ile durdurmanın mümkün olduğunu ifade etti.

Günümüzde insanların en fazla şikayet ettiği hastalıkların başında bel fıtığının geldiğini belirten fizik ve rehabilitasyon uzmanı Dr. Osman Selçuklu, “Bel fıtığı, genellikle 30-60 yaş arasındaki erişkin grupta görülmesine rağmen, hemen her yaşta ortaya çıkabiliyor. Obezite, hareketsizlik, sigara kullanımı ve mesleki faktörlerin bel fıtığına neden olabiliyor” dedi.

Reklam
Reklam

Bel fıtığının belirtilerini anlatan Uzm. Dr. Selçuklu, “Tek veya her iki bacağa vuran ağrılar, ayaklarda uyuşmalar, hareket kısıtlılıkları, yürüme ve oturmada güçlük bel fıtığının belirtileridir. Bel fıtığı ilerlerse iktidarsızlık, çabuk yorulma, idrarını tutamama, yürüyememe gibi belirtiler de eklenebilir. Fizik tedavi, hasta veya yaralanmış vücut yapılarına yeniden tam bir güç ve fonksiyon kazandırmayı ve hastayı tam tedavi edilmiş bir duruma getirmeyi hedefleyen bir tedavi yöntemidir. Fizik tedavi uygulamalarında; ışık, sıcak, soğuk, elektrik akımları, hidroterapi ( su ile tedavi) ve diğer fiziksel araçlar kullanılır. Fizik tedavi yöntemi ile ağrıyı azaltmak, eklemlerin hareketliliğini sürdürmek ve günlük yaşamın kolaylaştırılması hedeflenir” diye konuştu.

"BEL FITIĞINDA AMELİYAT ORANI DÜŞÜK"

Bel fıtığı tedavisini dört aşamalı olarak gerçekleştirdiklerini kaydeden Uzm. Dr. Selçuklu, “Eğer hastada idrar kaçırma, ayakta duramama gibi acil ameliyat gerektirecek bir koşul yoksa tedavi bu sıralamaya uyan bir şekilde gerçekleştirilir. İlk aşama; istirahat ve ilaç tedavisidir. Hastanın bu tedaviyle şikayetlerinde gerileme olmazsa ikinci aşama olarak fizik tedavi uygulanır. Bel fıtığı tedavisinde ameliyat oranı oldukça düşüktür. Hastalar, ilaç ve fizik tedavi gibi ameliyat dışı tedavi yöntemleriyle sağlıklarına kavuşabilirler. Bel fıtığı tedavisinde fizik tedavinin önemli bir yeri vardır. Ancak bel fıtığının tekrarlamaması için fizik tedavisi sırasında öğretilen egzersizlerin düzenli olarak yapılması gerekir. Aynı zamanda hastaların sporu da hayatlarının bir parçası olarak kabul etmesi gerekir. Düzenli olarak yürüyüş yapılmalıdır. Aynı zamanda yüzme de bel fıtığı olan hastalar için önemlidir. Egzersizlerin yanı sıra fazla kilolardan kurtulmak ve sağlıklı beslenmek önemlidir. Fazla kilolar bele baskı yaparak bel fıtığının tekrarlamasına neden olabilir. Bel fıtığından korunmak için beli zorlayıcı hareketlerden kaçınmak, ağır eşyaları kaldırmamak ve taşımamak çok önemlidir” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: