TRABZON (İHA) - Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Çubukçu, sürekli oturarak çalışan ve ağır yük taşıyan kişilerin bel fıtığına yakalanma riskinin daha fazla olduğunu belirterek, 30-50 yaş arasındaki kişilerin de risk grubunda olduğunu söyledi.
Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Çubukçu, şiddetli bel ağrısı ve ayağa doğru yayılan ağrılar şeklinde belirtileri olan bel fıtığının, bel bölgesindeki omurgaların arasında bulunan kıkırdak yapının yırtılarak omurilikten çıkan sinirleri sıkıştırmasıyla ortaya çıktığını söyledi.
Şişman insanlarda bel fıtığı görülme riskinin daha yüksek olduğunu belirten Dr. Çubukçu, tedavisi oldukça zor olan bu hastalığın kişinin sosyal yaşantısını da olumsuz yönde etkilediğini dile getirdi. Erkek ve kadın arasında hastalığa yakalanma açısından bir fark olmadığını kaydeden Dr. Çubukçu, "Ancak hamilelikte, özellikle aşırı kilo alınması nedeniyle bel omurlarındaki basınç artar ve risk yükselir.
Şişmanlarda da bel fıtığı daha yüksek oranda görülür ve tedavi edilmesi de güçtür" dedi. Bazı meslek gruplarındaki kişilerde bel fıtığına yakalanma riskinin daha fazla olduğuna dikkat çeken Dr. Çubukçu, "Aşırı yük taşıyanlar, uzun süre otomobil kullananlar ve sürekli masa başında çalışanlarda bel fıtığına yakalanma riski daha yüksektir. Düzenli egzersiz yapanlarda, özellikle bel ve karın kasları gelişmiş kişilerde bu hastalığa daha az rastlanır. Bu nedenle düzenli egzersiz yapmayı ihmal etmemek gerekir" diye konuştu.
Bel fıtığına yakalanma açısından 30-50 yaş arasındaki kişilerin risk grubunda bulunduğuna işaret eden Dr. Çubukçu, tedavinin olumlu sonuçlanması için de hastanın doktorun tavsiyelerine tamamen uygun hareket etmesi ve tedavi sürecini aksatmaması gerektiğini ifade etti.