Bazı ani hareketler ya da zorlamalar bel fıtığına neden olabilir. Özellikle de ağır kaldırmak bel omurları üzerinde baskı oluşturduğu için bu durum sonucunda bel fıtığı oluşabilir. Günlük yaşamın kalitesini oldukça etkileyen bir durum olan bel fıtığı, şiddetli ağrılara neden olabilir. Bu yüzden bel fıtığı sorunu yaşayan hemen herkes, "bel fıtığı nasıl geçer?" ya da "bel fıtığına ne iyi gelir?" diye oldukça merak eder. Bel fıtığına en iyi gelen ve en etkili yöntem dinlenmedir.
Bel fıtığı yani lomber disk, genellikle ağır kaldırma, sürekli olarak oturarak çalışma ya da ani hareketler sebebiyle olur. Bunun yanı sıra yaşlanma süreci de disklerin doğal yapısını etkilediği için yaş ilerledikçe bel fıtığı olma ihtimali de artar. Bel fıtığı olma nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
Bel fıtığına iyi gelen birkaç farklı ve etkili yöntem bulunur. Bel fıtığına en iyi gelen yöntem dinlenmedir. Dinlenme sayesinde aktiviteler sınırlandığı için omurgaya olan baskı azalır ve iyileşme desteklenir. Ayrıca bel fıtığına soğuk ya da sıcak uygulamalar da iyi gelir. Soğuk kompres şişmeyi azaltırken, sıcak kompres ise kas gerginliğini hafifletir. Bel fıtığına iyi gelen diğer bir yöntem de ergonomik çalışma ortamı ve düzenli egzersiz ve fiziksel aktivitelerdir.
Bazı egzersiz hareketleri bel fıtığına iyi gelir. Bel fıtığına iyi gelen hareketler genellikle bel kaslarını güçlendirmek ve omurgayı desteklemek için yapılır. Bu hareketlerin başında yüz üstü yatar pozisyonda bacak ve kolları kaldırma, köprü pozisyonu ve pelvik kaldırma hareketleri bulunur.
Bel fıtığı belirtileri, daha çok bazı bölgelerde oluşan ağrılarla kendini gösterir. Bu ağrılar fıtıklaşmış disk kaynaklıdır ve hareket halindeyken ağrı artar ve dinlenildiği zaman ağrı azalır. Ağrı olan bölgeler; bel, boyun, kürek kemiği, kalça ya da bacaklarda olur. Bunların yanı sıra bel fıtığı belirtileri arasında vücudun belirli bölgelerinde uyuşma ya da karıncalanma hissi de bulunur.
Bel fıtığı tedavi seçenekleri ise fıtığın şiddetine göre değişiklik gösterir. Bel fıtığı tedavisinde genellikle ilk etapta fizik tedavi, ağrı kesici ve anti-enflamatuar ilaçlarla tedavi uygulanır. Ancak ağır olan bel fıtığı vakaları ameliyat müdahalesi gerektirir. Bel fıtığında cerrahi müdahale gerektirmeyen tedaviler şu şekilde sıralanabilir:
Bel fıtığı yaşayan pek çok kişi en hızlı şekilde bu rahatsızlığın geçmesini ister ve bu konu hakkında araştırmalar yapar. Bel fıtığının hızlı bir şekilde geçmesi için bazı tedavi yöntemleri bulunur. Bunlardan en çok tercih edilenleri fizik tedavi, ilaç tedavisi ve cerrahi müdahalelerdir.
Bel fıtığı tedavisinin ilk ve en önemli amacı, ağrıyı hafifletmek ve hareketliliği geri kazanmaktır. Yaşam kalitesini artırmak amaçlı olan tedaviler istirahat ve aktivite düzenlemesi sayesinde gerçekleşir. Kısa süreli dinlenmeler fıtığın iyileşmesine yardımcı olur. Ayrıca ağrılar azaldığı zaman hafif egzersizler ve günlük aktiviteler yapmak kasların zayıflamasını azaltır.
Bel fıtığı geçmesi için uygulanan yöntemlerden biri de sıcak ve soğuk kompres uygulamalarıdır. Soğuk kompresler ağrıyı ve şişliği azaltmak için kullanılır. Sıcak kompres ise kasları gevşetmek ve kan dolaşımını artırmaya yardımcı olur. Bu kapsamda "sıcak su torbası bel fıtığına iyi gelir mi?" sorusuna iyi geleceği ve kasları gevşeteceği yanıtı verilebilir.