Bel fıtığında 'Epidural anestezi' yöntemi

Ameliyat genel anestezi ile yapılmaktadır. Ancak bazı hastalar ameliyattan değil narkoz almaktan korkmaktadırlar.

Bir çoğunda uyuyup bir daha uyanamama korkusu vardır. Ancak günümüzde Epidural anestezinin bel fıtığı ameliyatlarında da kullanılması ile bu korku ortadan kaldırılmıştır,

Epidural anestezi

Epidural anestezi ameliyat sonrası ağrı hissini ortadan kaldırmak için kullanılan özel bir bölgesel anestezi şeklidir. Genel anesteziden farklı olarak hasta ameliyat esnasında uyanıktır ve etrafında olup bitenleri tümüyle algılamaktadır. İstenmeyen etkiler açısından genel anesteziye göre oldukça güvenli bir yöntemdir.

Reklam
Reklam

Epidural anestezi nasıl yapılır?

Epidural anestezi en basit anlatımla omurilik etrafını dıştan saran dura tabakası etrafına (yani epidural sahaya) uygun bir lokal (bölgesel) anestezik ilaç ve beraberinde narkotik analjezik verilmesidir. Epidural aralık (saha) yağ dokusu, lenfatik kanallar ve damarsal yapılardan oluşan ve kafatası tabanında omuriliğin başladığı yerden, belin bitiminde sakrum kemiğinin sonuna kadar devam eden gözenekli bir boşluktur. Epidural aralığa giriş ve bel bölgesinde omurlararası bir boşluktan (Lomber Epidural anestezi), yada daha aşağıda sakral kanaldan (kaudal anestezi) olur. Hastanın beline iğnenin gireceği bölge, antiseptik ("Mikrop öldürücü") maddeyle silinir. Daha sonra oldukça ince bir iğneyle epidural aralığa girilerek anestezik ve analjezik ilaçlar verilir.

Ameliyat esnasında hasta konuşabilir, doktoruna soru sorabilir, yakınları ile telefonda konuşabilir.

Epidural anestezinin riski var mıdır ?

Epidural anestezi ağrı hissini ortadan kaldırmada oldukça etkili ve yan etki ortaya çıkma riski oldukça düşük bir yöntemdir. Ancak epidural uygulamaların bu konuda yetişmiş ve tecrübe edinmiş anestezi uzmanları tarafından uygulanması gerekir.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: