Belarus liderinden Kur'an-ı Kerim açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Belarus ziyaretinde Kuran'ı Kerim'i öpüp alnına koyduğu gerekçesiyle bazı çevreler tarafından eleştirildiği belirtilen Belarus lideri Aleksandr Lukaşenko yanıt verdi.

Ülkesinde on binlerce Müslüman'ın yaşadığını belirten Lukaşenko, "Ben onların da başkanıyım. Müslümanlar bize hiçbir zaman sorun çıkarmadı" dedi. Cami açılışında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisine hediye edilen Kuran'ı öptüğünü belirten Lukaşenko, "Ne yapmam gerekiyordu? Bu hareketi ben de tekrar ettim" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11 Kasım'da Belarus'u ziyaret etmiş, Türkiye'den Belarus'a ilk kez Cumhurbaşkanı seviyesinde bir ziyaret gerçekleşmiş olmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Diyanet Vakfı'nca Minsk'te inşaa edilen caminin açılışına da katılmıştı.

Reklam
Reklam

Belarus Müftüsü Ebubekir Şabanoviç tarafından Kur'an-ı Kerim hediye edilmiş, Cumhurbaşkanı Erdoğan da Kur'an-ı Kerim'i öperek alnına koymuştu. Belarus lideri Lukaşenko da aynı hareketi tekrarlamıştı.

RUS BASININA KONUŞTU

TürkRus'un haberine göre Minsk’te Kuran’ı öpüp alnına koyan Belarus lideri Aleksandr Lukaşenko, konuyla ilgili Rus basınına açıklamada bulundu. Rusya lideri Putin'le bir araya gelmeden önce Rus basın mensuplarının karşısına çıkan Lukaşenko, ülkesinin Müslümanlarla herhangi bir problem yaşamadığını söyledi.

Erdoğan için Belarus'ta özel bir karşılama hazırlanmıştı.

BELARUS'TA TÜM HALKLAR TEK BİR HALKI OLUŞTURUYOR

Belarus’ta on binlerce Müslüman’ın yaşadığını belirten Lukaşenko, “Ben onların da başkanıyım. Müslümanlar bize hiçbir zaman sorun çıkarmadılar. Belarus’ta tüm halklar, tek bir halkı oluşturuyor” dedi. Kuran'ı öptüğü için kendisine gelen eleştirileri yanıtlayan Belarus lideri, “Erdoğan ile birlikte cami açılışındaydık. Kendisine hediye edilen Kuran’ı öptü. Bana da aynı Kuran’ı verdiler, ne yapmam gerekiyordu? Bu hareketi ben de tekrar ettim” dedi.

Reklam
Reklam

Lukaşenko, Cumhurbaşkanı Erdoğan için 'yakın dostum' ifadesini kullandı.

MİNSK CAMİİ

Belarus’un başkenti Minsk’te inşa edilen caminin yapımına Türkiye Diyanet Vakfı tarafından 2014 yılında başlandı. Yaklaşık 100 bin Müslümanın yaşadığı Belarus’a Türkiye tarafından bir hediye olarak inşa edilen caminin tarihi 15'inci. yüzyıla dayanıyor. İlk olarak ahşap olarak inşa edilen cami, 1890 yılında mevcut görünümünde yığma olarak yapılırken, rejim değişikliği ve tarihi süreçte faklı amaçlar için kullanılan cami yerine otel yapılması maksadıyla 1962 yılında yıkıldı.

Sovyetler Birliği’nin dağılması üzerine 1991 yılında bağımsızlığını kazanan Belarus’ta, 1994 yılında Müslüman Birliği kuruldu. Bölge Müslümanlarının talebi doğrultusunda yıkılan caminin yeniden yapılması için girişimler 2003 yılında başladı. 15 bin yerli Tatar Müslüman ile toplam 100 bin Müslüman’ın yaşadığı Belarus’ta caminin yapımına 2014 yılında başlandı.

Reklam
Reklam

Cami, aslına uygun olarak projelendirildi. Ayrıca camiye bir kat daha ilave edilerek Müslümanların ihtiyacını karşılayacak bir merkez olarak tasarlandı. Konferans salonu, İslam eserlerinin sergilendiği bir salon, Ramazan aylarında program yapmaya uygun şekilde tüm donanımları ile inşa edildi. Giriş katında konferans salonu, sergi salonu-fuaye, abdesthaneler, bilgisayar odaları bulunan caminin mimarisi Tatar izlerini taşırken, Diyanet Vakfı iştiraklerinden KOMAŞ A.Ş tarafından Ankara’da yapılan mihrap, minber, kürsü ile halı, tezyinat çalışmaları da klasik Osmanlı izlerini yansıtıyor. Camii külliyesi toplam inşaat alanı olarak yaklaşık 2 bin 800 metrekare olurken, cami 2 bin 500 kişilik cemaat kapasitesine sahip. Yapımı tamamlanan cami yaklaşık 7 milyon dolara mal oldu.