Belçika'da 'iade tartışması' büyüyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Brüksel saldırılarının zanlısı Brahim el Bakraoui'nin Türkiye'den sınır dışı edildiği açıklaması üzerine Belçika'da başlayan tartışma, polis ile hükümeti karşı karşıya getirdi.

Yusuf Özkan

Lahey, Hollanda

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Brüksel saldırılarının zanlısı Brahim el Bakraoui'nin Türkiye'den sınır dışı edildiği açıklaması üzerine Belçika'da başlayan tartışma, polis ile hükümeti karşı karşıya getirdi.

Belçika makamları, Erdoğan'ın açıklamasının ardından, Türkiye'nin kendilerine 1 hafta sonra haber verdiğini öne sürmüştü.

Türkiye ve Hollanda'nın bunu belgelerle yalanlaması üzerine, konu Belçika iç politikasında sıkıntı yarattı.

Muhalefet, bu konunun ivedilikle açıklığa kavuşturulmasını istiyor. İstifaları Başbakan Charles Michel tarafından kabul edilmeyen İçişleri ve Adalet Bakanları, yeni bir sorumlu arayışında.

Reklam
Reklam

Hollanda Erdoğan'ı teyit ettiBelçika'da 'nükleer santrale saldırı planı' şüphesiİçişleri Bakanı Jan Jambon, parlamentoya bilgi verirken, sorumluluğu, Belçika'nın Ankara Büyükelçiliği'nde görevli irtibat komiserine attı.

Belçikalı bakan, Ankara'daki irtibat görevlisinin beceriksizliği nedeniyle Brüksel hükümetinin, iade kararından geç haberdar olduğunu savundu.

Bu açıklamaya, Liberal Polis Sendikası (VSOA) sert tepki gösterdi. Sendika sözcüsü Vincent Houssin, Jambon'un açıkalamasını, "şok edici" diye değerlendirdi.

'Asıl sorumlu politikacılar'İlk kez böyle bir suçlama ile karşılaştıklarını belirten sendika yetkilisine göre, irtibat komiseri kendisini savunmadan ve konuyla ilgili soruşturma tamamlanmadan böyle bir suçlama yapılması kabul edilebilir bir durum değil.

Hiçbir bakanın, polisi "günah keçisi" gibi göstermeye hakkı olmadığını vurgulayan sendika sözcüsü, asıl sorumlunun politikacılar olduğunu savundu.

Reklam
Reklam

Brahim el Bakraoui

Sendika, tasarruf önlemleri medeniyle polisin bütçesinde kısıtlamaya gidilmesinden rahatsız. Tasarruf politikaları yüzünden polisteki personel açıpı yüzde 22'ye çıktı.

Sendika sözcüsü, hayatın her alanında çok ağır kısıtlamalata gidildiğini belirterek, asıl tasarruf edilmesi gereken yere; politikacılara ve parlamentoya hiç dokunulmadığını öne sürdü.

Güvenlik güçlerine gerekli bütçe ve desteğin verilmesini istedi.

Belçika Parlamentosu tarafından polisin faaliyetlerini denetlemek amacıyla oluşturulan P Komisyonu da, kapasite eksikliği yüzünden Belçika polisnin terörizmle yeterince mücadele edemediğini açıkladı.

Komisyonun raporunda, terörle mücadele birimlerinin aşırı bilgi akışını değerlendirecek kapasiteye sahip olmadığı vurgulandı.