Belçika'da iki bakan istifa etti

Belçika'daki terör saldırılarının ardından bugün önce İçişleri Bakanı Jan Jambon, ardından Adalet Bakanı Koen Geens istifa etti. Başbakan Charles Michel iki bakanın talebini de reddetti.

Brüksel'de 34 kişinin öldüğü, 250 kişinin de yaralandığı bombalı saldırılar sonrası İçişleri Bakanı Jan Jambon istifa etti. İçişleri Bakanı Jan Jambon'un istifası Başbakan Charles Michel tarafından kabul edilmedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İbrahim El Bakraoui'nin Türkiye tarafından Belçika'ya iade edildiğini açıklaması sonrası İçişleri Bakanı Jan Jambon sorumluluğu üstlenerek istifa etti. Belçika Adalet Bakanı Koen Geens'in de istifa kararı aldığı belirtildi.

Ancak iki bakanın da istifası Başbakan Chales Michel tarafından kabul edilmedi.

Reklam
Reklam

MUHALEFET HAREKETE GEÇTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Brüksel'deki kanlı saldırıları gerçekleştiren teröristlerden biri olduğu sanılan İbrahim Bakraoui'nin geçen yıl Suriye sınırında yakalanarak geri gönderildiği, Belçika'nın da uyarıldığı yönündeki açıklaması ülkede büyük yankı buldu. Belçika Parlamentosu'nda muhalefet, konuya açıklık getirilmesini istedi.

Belçika'da bazı muhalefet partileri, İbrahim Bakraoui'nin Türkiye'den sınır dışı edilmesi olayına açıklık getirilmesi çağrısında bulundu. En kısa süre içinde parlamentonun Adalet ve İçişleri Komisyonlarının toplanmasını isteyen muhalefet partileri bir soruşturma komisyonunun kurulmasını da talep etti.

Muhalefet milletvekillerinin bir soruşturma komisyonu kurulması gereğini savunurken Belçika'da işlediği suç nedeniyle mahkûm olup şartlı salı verilen ancak şartlı salı verilme koşullara uymadığı belirtilen Bakraoui için "Suriye sınırında tesadüf olarak bulunmuyordu. Türk yetkilileri, gerçekten Belçika ile temasa geçtiler? Hangi kurumlarla? Bu kurumlar ne gibi yanıtlar verdi?" gibi konuların mutlaka aydınlığa kavuşturulması gereğinin altını çizdiler.

Reklam
Reklam

Derniere Heure gazetesi, bu konudaki haberinde Türkiye'nin Belçika yetkililerinin Bakraoui'nin "yabancı bir savaşçı" olduğu yönünde bilgi verdiğini söylediğini belirtirken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasının hemen ardından Belçika Adalet Bakanı Koen Geens'in Bakraoui'nin Belçika'ya değil Hollanda'ya geri gönderildiği yönündeki sözlerine dikkat çekti.

BİR ÜLKE DAHA KARIŞTI

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları Hollanda'da da geniş yankı buldu. Hollanda'da ana muhalefet lideri ve aşırı sağcı Özgürlük Partisi'nin genel başkanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Brüksel saldırganlarından biri ile ilgili açıklamasının doğru olması halinde, Başbakan Mark Rutte'nin derhal istifa etmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin, Brüksel saldırganlarından birini geçen yıl sınır dışı ettiğini ve saldırganın isteği ile Hollanda'ya gönderdiğini açıklaması, Lahey yönetimini de zor durumda bıraktı. Muhalefet partileri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün yaptığı açıklamanın "sıkıntılı" olduğunu belirtiyor, hükümet tarafından bilgilendirilmek istiyor.

Reklam
Reklam

Hollanda'da hükümete en sert tepki ise Türkiye ve İslam karşıtı politikalarıyla bilinen ana muhalefetteki aşırı sağcı Özgürlük Partisi'nin (PVV) lideri Geert Wilders'den geldi.

Kamuoyu yoklamalarına göre rakiplerine ciddi fark atan ve şu anda Hollanda'da en büyük parti olan PVV'nin lideri, Erdoğan'ın dünkü açıklamasına tepkisini Twitter üzerinden gösterdi. Erdoğan'ın açıklamasının yer aldığı haberi paylaşan Wilders, "Eğer bu doğruysa o zaman Rutte istifa etmeli" görüşünü dile getirdi.

Anahtar Kelimeler: