Belçika'da yeni hükümet belirsizliği sürüyor

Brüksel AA- Bir zamanlar Kıbrıs sorununun çözümünde model alınmasının tartışılmasına rağmen hızla bölünmenin eşiğine gelen Belçika'da 10 Haziranda yapılan genel seçimlerin ardından, geride kalan 100 günde hala hükümetin kurulması konusunda umut ışığı görünmüyor.

Kuzeyde Hollandaca konuşan Flamanya ve güneyde Fransızca konuşan Valonya olmak üzere 2 özerk bölgeye yine güçlü bir otonomiyle başkent Brüksel'in de eklendiği ve yaklaşık 75 bin kişilik Alman toplumuna (Alman Doğu Kantonu) çeşitli ayrıcalıkların tanındığı Belçika'da 10,5 milyonluk nüfusun yüzde 58'ini oluşturan zengin Flamanların gelirlerini fakir Valonya'yla bölüşmek istememesi ve bağımsızlık arayışları, hükümetin kurulması çalışmalarını da olumsuz etkiliyor.

Reklam
Reklam

Ülkenin bölünmesi durumunda koltuğunu kaybetmekten endişe eden Belçika kralı II. Albert, seçimlerin hemen ardından Valonya'nın en büyük partisi Liberal Hareketin Başkanı Didier Reynders'in, yeni hükümetin nasıl oluşturulabileceği konusunda rapor hazırlamasını istedi.

Reynders'in raporunu sunmasıyla seçimlerden ilk sırada çıkan Flaman Hristiyan Demokrat Partinin güçlü ismi Yves Leterme'yi 16 Temmuzda hükümeti kurmakla görevlendiren Kral II. Albert, 2'si seçimlere başka partilerle ittifak yaparak giren 13 partinin temsil edildiği parlamentoda siyasi reformlar için anayasayı değiştirecek güçte bir hükümetin oluşturulmasındaki zorluklar karşısında tecrübelerinden faydalanmak için emekli politikacıları devreye sokmaya başladı.