Belçika'dan BTC ve Türkiye'ye övgü

Brüksel - Belçika gazeteleri, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) ham petrol boru hattının bugünkü açılışına ilişkin haber ve yorumlarında, Türkiye'nin küresel enerji alanında büyük önem kazandığını, bu arada Batı Avrupa'yı da kendine bağladığını yazdı.

Yüksek tirajlı gazetelerden "Le Soir", BTC'yi, "Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'yi birbirine bağlayan mücevher kolye" olarak nitelendirirken, dünyanın üçüncü büyük petrol rezervlerinin bulunduğu Hazar bölgesinin Akdeniz'e taşındığını belirtti. Yılda 50 milyon ton petrol taşıyacak olan 1765 kilometre uzunluğundaki BTC ham petrol boru hattının "sadece bir başlangıç" olduğu üzerinde duran gazete, önümüzdeki yıllarda Kazakistan'ın da devreye sokulacağını, 20 milyon tonluk kapasite artışı olacağını
anlattı.

Reklam
Reklam

BTC'nin, "Rus enerji çemberinden kurtulmak isteyen Batılı ülkeleri de çok umutlandırdığını" yazan gazete, Rusya'nın baştan beri BTC projesine karşı tavır aldığını hatırlattı. "BTC sayesinde artık Türkiye'nin ellerinde çok güçlü bir kart var. Türkiye, artık vazgeçilmez bir yol" diyen gazete, Ankara ile Moskova arasında geliştirilen projelerden, Karadeniz altından geçecek petrol boru hattından, İsrail dahil tüm ülkelerin yakından izlediği ve ilgilendiği gelişmelerden söz etti. Gazete, "AB de enerji alanında Türkiye'nin büyüyen stratejik önemini fark etti" diyerek, Türkiye'nin, petrol ve gaz naklinde AB politikasının merkezine yerleşmekte olduğunu ifade etti.
Muhafazakar "La Libre Belgique" gazetesi de BTC'nin boyutları hakkında ayrıntılı bilgiler verirken bu hattın güven vermeyen İran'ı dışlayan ABD ve Batı Avrupa'yı, pahalı ve istikrarsız Rus-Ortadoğu petrolü kıskacından kurtaracağını yazdı.