Belçikalı avukat Saddam'ı savunacak

BRÜKSEL (İHA) - Belçikalı uluslararası hukuk profesörü Dominique Grisay, Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in yeni avukatlarından biri olacak.

Saddam'ı ücret almadan savunacak olan Belçikalı Profesör, "Bana böyle bir teklif geldiğinde çok düşündüm ve sonunda kararımı verdim" dedi. Grisay, basına yaptığı açıklamada, ilk defa böyle bir davayı aldığını belirtti. Saddam'ı savunma teklifinin devrik liderin Ürdün'deki aile üyelerinden geldiğini belirten Grisay, Saddam'ı savunacak yaklaşık 20 avukattan sadece kendisinin yabancı, diğerlerini Arap olduğuna dikkat çekti. Belçikalı bir avukatın seçilmesinde özel bir anlam olduğunu düşündüğünü belirten Grisay, bunu da dünyada sadece Belçika'daki yürürlükte olan soykırım yasasına bağladı.

Reklam
Reklam

Uluslararası hukuk uzmanı olarak, Saddam'ın haklarının savunulması gerektiğini düşündüğünü belirten Grisay, "Ancak görüyoruz ki Saddam'ın hakları şimdiden çiğneniyor. Uluslararası bir divan kurabilmesi imkanı olduğu halde Saddam'ı Irak'ta yargılıyoruz. Her şeyden önce Saddam'ın Irak'ta yargılanmaması gerekiyor. Çünkü Irak'ta Saddam'ı yargılayacak mahkeme adil değil, intikam alma peşinde. Geçen hafta ilk oturumda Saddam avukatlarını görmedi. Tüm mahkeme personeli sadece Iraklılardan oluştu ve mahkeme ABD desteğinde" diye konuştu.

Irak rejimiyle daha önce sıkıntıları olanların mahkemede etkili olmaması gerektiğini vurgulayan Grisay, "Bu insanlar adaleti değil intikamı temsil edecekler. Irak hukuku ABD'liler tarafından birkaç defa değiştirildi. Şayet Irak bir hukuk devleti olacaksa birçok şey baştan değiştirilmeli" dedi.

Grisay, "Saddam'la ne zaman görüşeceksiniz?" sorusuna ise Saddam'la görüşmek için başvurduklarını ve çabalarının devam ettiğini, Kızılhaç'ın da bu konuda kendilerine yardımcı olduğunu, ancak tüm isteklerinin şimdiye kadar reddedildiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Saddam'ı yargılayacak özel mahkemenin, avukatların gelmesini kabul etmediği gibi avukatları ölümle de tehdit ettiğini belirten Belçikalı Profesör, bunun yanı sıra Şii liderlerden de tehdit aldıklarını belirtti.

Grisay, Saddam'ın yargılanması için BM'nin şemsiyesi altında bir adalet divanı kurulmasının en uygun yol olduğunu belirtti.