Belde Belediyelerinin Kapatılması-Kapatılan Seyrek Belediyesi'nin Eski Başkanı Uçar:"AİHM'de Açtığımız Davayı Kazanacağımızdan Yüzde 100 Eminim" "Belde Belediyelerinin 2014'te Yapılacak Yerel Seçimler Öncesiyeniden Var Olacağına Inanıyorum"

İZMİR (A.A) - Türkiye'de, 2008 yılında yapılan yasal düzenlemeyle kapatılan 243 belediye arasında yer alan Seyrek Belediyesi'nin eski başkanı Nurgül

İZMİR (A.A) - Türkiye'de, 2008 yılında yapılan yasal düzenlemeyle kapatılan 243 belediye arasında yer alan Seyrek Belediyesi'nin eski başkanı Nurgül Uçar, 190 belediye başkanının imzasıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) yeniden yargılama hakkı talebiyle açtıkları davayı kazanacaklarından yüzde 100 emin olduğunu belirtti.

Uçar, düzenlediği basın toplantısıyla 243 belde belediyesinin kapatılmasına ilişkin CHP tarafından Anayasa Mahkemesi'ne yapılan itirazın reddedilmesinin ardından 2009 yılında, kapatılan belde belediyelerinden 190'ının belediye başkanı olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde başlattıkları hukuk mücadelesinde gelinen nokta hakkında bilgi verdi.

Reklam
Reklam

AİHM'in dava başvurularını kabul ettiğini ve Türk hükümetinden savunma yapmasını istediğini ifade eden Uçar, bu süreçte AİHM bilirkişi raportörü olarak görev yapan Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Komitesi'nin 12-14 Şubat tarihlerinde Portekiz'in Caminha kentinde yaptığı konferansta da bu konunun ele alındığını söyledi.

Uçar, konferansta, belediyelerin kapatılmasına karşı görüş olarak kendisinin, kapatılmanın gerekçeleri konusunda ise İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan'ın dinlendiğini ifade ederek, yapılan sunumlar sonrasında komitenin, konunun yerinde ele alınması için 2 bağımsız raportörün görevlendirilmesini ve gerekiyorsa Avrupa Parlamentosu'na taşınmasına karar verdiğini belirtti.

Buna karşın gelinen noktada ise büyükşehir yasasında yapılan değişiklikle Türkiye'de 1592 belediyenin daha 2014 yılında tüzel kişiliklerini kaybedeceğini dile getiren Uçar, büyükşehir düzenlemesinin doğru olmakla birlikte beldelerin ve köylerin tüzel kişiliklerinin kaldırılmasının AB'nin "yerinden yönetim" ilkesine aykırı olduğunu savundu.

Reklam
Reklam

Uçar, bu yeni kapatmalara karşı Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvuruların, ek gündemle mahkeme gündemine alındığına, kendi davalarının da AİHM'de devam ettiğine işaret ederek, şunları söyledi:

"AİHM'de açtığımız davayı kazanacağımızdan yüzde 100 eminim. Aynı şekilde Anayasa Mahkemesi'nin de bu kez, büyükşehir düzenlemesini Anayasa'ya uygun bulsa da belediyelerin kapatılmasını aykırı bulmasını bekliyoruz. Bu iki dava birbirini etkileyecektir. Hangisi erken biterse diğeri için emsal teşkil edecektir. Belde belediyelerinin 2014'te yapılacak yerel seçimler öncesi yeniden var olacağına inanıyorum."

Muhabir: Ufuk Kırabalı

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: