Beldelerin ilçeye dönüşmesi çalışması var

İstanbul (AA)- İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'da ilk kademe belediyeleriyle birlikte toplam 73 belediye bulunduğunu belirterek, "İstanbul'da beldelerin tamamen ilçeye dönüşmesi konusunda bir çalışma var. Hayata geçer mi, bu seçime yetişir mi bilemiyorum" dedi.

Topbaş, belediyelerle ilgili geçmişte yapılan çalışmanın bugün yeniden güncellendiğini belirtti.

Belde belediyelerini birleştirerek yeni ilçeler oluşturmak ve İstanbul'da belde belediyesi bırakmamak gibi bir çalışma yapıldığını, bu çalışmanın sadece İstanbul ölçeğinde değil, Türkiye genelinde yürütüldüğünü, nüfusu 2 binin altında olan belde belediyelerinin tamamen kaldırılmasının öngörüldüğünü belirten Topbaş, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"İstanbul'da nüfusu ilçe boyutlarına gelmiş beldeler var. Mümkün olan yerlerde, özellikle beldeleri birleştirerek ilçe haline getirmek, bazı beldeleri ilçelere katmak, bazı ilçeleri bölerek sınırlarını fiziki ve coğrafi olarak daha belirgin hale getirmek, daha kimlikli ve hizmeti daha etkin kılmak amacıyla yürütülen bir çalışma bu. Ama bu çalışma geçmişte yapıldığı gibi kalır mı, hayata geçirilir mi bilemiyorum. Bunun kararını hükümet verecek. Zannediyorum bu döneme yetiştirmeye çalışacaklar ama seçimlere de az bir zaman kaldı."

Topbaş, birleştirilecek ilçeler arasında adı geçen Eminönü ve Fatih ile ilgili olarak da "Öteden beri üzerinde konuşulan bir şey. Geçmişte zaten tek ilçeymiş. Daha sonra ikiye ayrılmış. Tekrar tek ilçe haline gelsin düşüncesi var. Kadıköy gibi büyük ilçelerin bölünmesi gibi düşünceler var ama bunlar tek alternatif değil" dedi.

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk de Kadıköy ilçesinin bölüneceği yönündeki haberleri duyduğunu ancak net bilgisinin olmadığını belirterek, bu yöndeki çalışmaları, "altyapısı hazır olmayan, ciddiyetten uzak bir çalışma" olarak değerlendirdi.

Reklam
Reklam