Belediye Başkanları TBMM'de

ANKARA (İHA) - Nüfusu 2 binin altında olan belediyelerin kapatılmasına ilişkin çalışmalara tepki gösteren belde belediye başkanları, TBMM'de CHP ve MHP gruplarını ziyaret etti. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, tasarının TBMM'ye gelmesi halinde çok şiddetli muhalefet yapacaklarını belirtti.

Belediyeler Kanunu'nda yapılacak değişiklikle nüfusu 2 binin altında olan belediyelerin kapatılmasının gündeme gelmesi, belde belediyelerini harekete geçirdi. Nüfusu 2 binin altında olduğu için kapatılması gündeme gelen beldelerin belediye başkanları, bugün TBMM'ye gelerek CHP ve MHP gruplarını ziyaret etti. CHP Grup Salonu'nda gerçekleşen ziyarete CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, CHP milletvekilleri ve yaklaşık 100 belediye başkanı katıldı. Belediye başkanları adına bir konuşma yapan İzmir'in Menemen ilçesine bağlı Seyrek Belediye Başkanı Nurgül Uçar, Türkiye'deki toplam 3 bin 225 belediyeden yaklaşık bin 200'ünün kendilerinin bilgileri olmadan kapatılmaya çalışıldığını ifade etti. Türkiye nüfusunun üçte birini oluşturan bu belediyelerin başkanları ve bölge halkının devre dışı bırakıldığını kaydeden Uçar, AB'ye girmek adına yapılan bu kapatma uygulamasının, Türkiye'nin imzaladığı Avrupa Yerel Özerklik Şartnamesi ile çeliştiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Türkiye'de 21 bin 850 kişiye bir belediye düşerken, bu rakamın Fransa'da bin 700, İtalya'da 7 bin 300, İspanya'da ise 6 bin 800 olduğunu dile getiren Uçar, demokratikleşmiş ülkelerde yerel yönetimlerin daha fazla belediye ile demokrasiyi temsil ettiklerini ifade etti. Uçar, "Alınmaya çalışılan kapatma kararları, ülkemizin adil ve daha demokratik yönetilmesini örseleyecek, verimliliği ve kalkınmayı artırmayacaktır. Aksine çok sesliliği azaltarak, merkezi idarenin isteklerini daha rahat dayatmasına yok açacaktır. Bu mantık çerçevesinde eğer tek elden yönetimin daha verimli olacağı düşünülüyorsa merkezi yönetimin bulunduğu bir ülkede valiye, İl Genel Meclisi'nin bulunduğu bir ilde büyük şehir ve ilçe belediyelerine gerek bulunmamaktadır" şeklinde konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Okay ise, AK Parti'nin her seçim sürecinde yaptığı gibi bu yerel seçimler öncesinde de belediyelerle ilgili tartışma başlattığını savundu. 2004 yerel seçimleri öncesinde de bazı belediyelerin kapatılmasının gündeme geldiğini hatırlatan Okay, o dönemde bu çabanın sonuçsuz kaldığını anlattı. Okay, "Seçim süreci yaklaştı. AK Parti iktidarı yeni bir oyun içinde, akılları karıştırmak, kendi siyasi düşüncesine uygun yerel yapılandırmalar oluşturmak istiyor. CHP olarak buna izin vermeme kararlılığındayız" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Yıllardır belediye olan yerlerin belediye niteliğinin ortadan kaldırılamayacağını vurgulayan Okay, buna izin vermeyeceklerini söyledi. Okay, özellikle yaz ve kış nüfusları farklılık gösteren belediyelerin kapatılmasının turizme de büyük zarar vereceğine işaret etti. Bu uygulamanın göçü artıracağı uyarısında bulunan Okay, kırsal kesimin tarım ve hayvancılıkla bağının kesilmek istendiğini savundu. Okay, hazırlanan tasarı ile yeni belediye kurulması için 5 bin ve üzeri nüfus şartı getirildiğine dikkat
çekti. Bu konuda CHP'nin de bir hazırlık yaptığını kaydeden Okay, hazırladıkları kanun teklifinde belediyelerin salt nüfus kriterinden yola çıkılarak kapatılması yerine bunun için yöre halkının kararının ön planda tutulmasının öngörüldüğünü bildirdi.

Belediye başkanları, CHP'nin ardından MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır'ı ziyaret etti. MHP Grup Salonu'nda gerçekleşen ziyarette konuşan Şandır, bin 39 belediyeyi ilgilendiren bir kararın arifesinde olduklarını söyledi. Konunun her 3 belediyeden 1'ini ilgilendirdiğine işaret eden Şandır, bu insanların sorunlarına sahip çıkmanın, siyaset kurumunun sorumluluğunda olduğunu dile getirdi.

Reklam
Reklam

Belediyelerin altyapılarını kurduklarını ve millete hizmet ürettiklerini anlatan Şandır, AK Parti'yi bu yoldan geri dönmeye davet ettiğini ifade etti. AK Parti'nin yeni ilçeler açmaya, belde belediyelerini mahalle haline getirmeye çalıştığını söyleyen Şandır, şunları kaydetti:

"Alamadıkları belediyeleri almak için bunu yapıyorlarsa bu yol akıllıca değildir. Daha önce bu yolu deneyen iktidarlar bugün yok. Bu yola teşebbüs etmemelerini tavsiye ediyorum. Böyle bir kanun tasarısı TBMM'ye gelirse çok şiddetli muhalefet yapacağız".