Belediye çalışanlarına "fazla maaş" şoku

ADANA (İHA) - Adana'nın merkez ilçesi Yüreğir Belediyesi'nin önceki yönetimi tarafından aralarında başkan yardımcıları ve müdürlerin de bulunduğu toplam 55 kişiye "Başkan oluru" ile toplam 279 milyar lira fazla maaş ödediği ortaya çıktı. İçişleri Bakanlığı'nın görevlendirdiği başmüfettiş tarafından rapor edilerek doğrulanan olayla ilgili fazla maaş alan 55 kişiden "iade" istenirken sorumlu görülen Belediye Başkanı Ahmet Ünal ve üst düzey yöneticiler için İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu soruşturma izni vermedi.

Reklam
Reklam

Edinilen bilgilere göre, İçişleri Bakanlığı Yüreğir Belediyesi'ndeki uygulamadan Aralık 2003'de haberdar oldu. 1999 yılında MHP'den Belediye Başkanı seçilen ve 28 Mart seçimleri öncesi AK Parti'ye geçen; kabul edilmeyince de "Bağımsız" olarak seçimlere giren Ahmet Ünal'ın dönemindeki söz konusu uygulamayı soruşturmak üzere İçişleri Bakanlığı müfettiş görevlendirdi.

Yapılan inceleme sonunda, Yüreğir Belediyesi'nde çalışan geçici ve kadrolu işçilerden bir kısmının Başkan Ahmet Ünal'ın inisiyatifinde ancak memurların yapabileceği görevlere "Başkan Yardımcısı", "Müdür" gibi ünvanlarla atandığını, 30 Nisan 2004 tarih 133/8 sayılı rapor ile belgelendi. Müfettişler, Anayasa'nın 128, devlet memurlarının çalışmasını düzenleyen 657 sayılı kanun ile bu kanunun 4. maddesi ve 190 sayılı genel kadro ve usulü hakkındaki kanun hükmündeki kararnamenin ve yürürlükteki kanunların ilgili maddelerine aykırı düşen uygulama çerçevesinde işçilerden bir kısmının koordinatör, başkan yardımcısı, başkan danışmanı, müdür olarak atandığını belirledi. Müfettiş raporuna göre, yasadışı atamayı takiben toplu iş sözleşmesine, mevzuata aykırı hükümler konulmak suretiyle yönetici konumuna getirilen kişilere farklı yevmiyeler tahakkuk ettirilerek 266 milyar 844 milyon 909 bin lira fazla ödeme yapıldığı ortaya çıktı. Ayrıca 27 kişiye "Başkan onayı" ile 11 milyar 974 milyon 446 bin lira yine fazla maaş ödendiği de rapor edildi. Yüreğir Belediyesi'nin kendi çalışanlarına haksız ödeme yaptığı toplam miktar 278 milyar 819 milyon 355 bin lirayı buldu.
İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu ise söz konusu uygulamanın kadrosuzluktan kaynaklandığı, bu uygulamanın kamu hizmetini eksiksiz olarak yapmak amacı taşıdığı ve kişisel amaç bulunmadığı gerekçelerini sayarak, belediyenin iyi niyetli ve kamu hizmetinin eksiksiz bir şekilde yürütülmesi amacı taşıdıkları, fazla ödemeler için kişi borcu layihası düzenleneceğinden her hangi bir kamu zararının oluşmadığı şeklinde kanaat belirtti. Bakan Aksu, bu nedenle başta Belediye Başkanı Ahmet Ünal olmak üzere diğer yetkililer aleyhine soruşturma açılmasına izin vermedi.

Reklam
Reklam

İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, zararın tazmini için ilgili belediyenin, fazla maaş alan 55 kişi aleyhine dava açmasını istedi. Yüreğir Belediye Başkanı Ömer Topçu, önceki dönemde yapılan uygulama yüzünden uğranılan zararın tazmini için gerekenin yapılmaya başlandığını belirtti. ilgili çalışanların bir kısmının işten çıktığını, geri kalanların ise halen çalıştıklarını ifade eden Topçu, "Biz, belediyenin hakkını korumak için ilgili arkadaşlara fazladan ödenen paraları geri almak durumundayız. İşten ayrılanların tazminatlarından, çalışanlarında maaşlarından keseceğiz. Ancak sorumlu görülen önceki belediye başkanı hakkında İçişleri Bakanımız 'iyi niyetli bir uygulama' kararına vardıysa fazla maaş alan arkadaşların bir kusuru olmadığı kanaatindeyim. Bu nedenle kendilerinden tekrar kesilen yada kesilecek olan paraları hukuk yoluyla geri alma imkanları var diye düşünüyorum" açıklamasında bulundu.