Belediye Kanun Tasarısı yasalaştı

ANKARA (İHA) - TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesine dün başlanan ve temel yasa olarak ele alınan Belediyeler Yasa Tasarısı, bugün yine temel yasa olarak ele alınarak kabul edildi.

Yeni yasaya göre, belediye hizmetlerine katkıda bulunma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, yerel yönetimlere katılma ilkelerini hayata geçirmek için meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve muhtarların katılımıyla Kent Konseyi oluşturulacak. Belediye sınırları ve mücavir alanları içerisinde şehirlerarası otobüs terminali kurulması ve işletilmesiyle her türlü akaryakıt, sıvılaştırılmış petrol ve doğalgaz istasyonlarına belediye tarafından izin verilebilecek.

Reklam
Reklam

Nüfusu 2 binin altına düşen belediyelerin tüzel kişiliklerinin kaldırılarak köye dönüştürme işlemi (bu yerlerin 31 Aralık 2006 tarihine kadar başka bir belediyeye katılmaları ya da başka belediyelerle birleşmeleri halinde) yapılmayacak.

Norm kadro uygulamasına geçilinceye kadar Bakanlar Kurulu'nca ihdas edilmiş mevcut kadrolar, norm kadro uygulamasına geçilinceye kadar norm kadro kabul edilecek. Arsa ve konut üretimiyle de yetkilendirilen belediyenin ve bağlı kuruluşları ile sermayesinin yüzde 50'sinden fazlası belediye ait şirketlerin 31 Aralık 2004 tarihi itibarıyla kamu kurum ve kuruluşlarından alacakları ve bunlara olan borçları, 31 Aralık 2005 tarihine kadar takas ve mahsup edilecek.

Aynı yasaya göre belediyeler, motorlu taşıt muayene ve emisyon ölçümü yapamayacak. Belediyeler tarafından tahsil edilen harç, resim ve vergi gelirleri haczedilmeyecek. Yine yasaya göre, belediyelerin kaynak suyu işletmesi ve işlettirmesine olanak sağlanırken, birinci sınıf gayri sıhhi müesseselerle umuma açık istirahat ve eğlence yerlerini ruhsatlandırmak ve denetlemek yetkisi de belediyelere verildi.

Reklam
Reklam

Ayrıca belediyelerin yetki ve imtiyazlarını düzenleyen 15. maddenin son paragrafına göre belediyelerin harç, resim ve vergi gelirlerinden elde ettiği tahsilatların haczedilemeyecek. Yasayla mahalle muhtarları, ildeki kamu kuruluşlarının amirleriyle ildeki kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, üniversiteler, sendikalar ve gündemdeki konularla ilgili sivil toplum örgütü temsilcileri, oy hakkı olmasızın, kendi görev ve faaliyet alanlarına giren konuların görüşüldüğü ihtisas komisyonuna katılabilecek ve görüş bildirebilecek.

Belediye meclisi, meydan, cadde, sokak, park, tesis ve benzeri yerlere ad verebilecek, mahalle kurulması, kaldırılması, birleştirilmesi, adlarıyla sınırlarının tespiti ve değiştirilmesine karar verebilecek. Ayrıca beldeyi tanıtıcı amblem ve flamanın belirlenmesine de belediye meclisi karar verecek. Belediye meclisi ayrıca, imar planlarına uygun şekilde hazırlanmış belediye imar programlarını görüşerek kabul edecek ve il çevre planlarını onaylayacak. Belediye meclis üyelerine, Meclis ve İhtisas Komisyon toplantılarına katıldıkları her gün için Belediye Başkanı'na ödenmekte olan aylık brüt ödeneğin günlük tutarının üçte birini geçmemek üzere, Meclis tarafından belirlenecek miktarda huzur hakkı ödenecek.

Reklam
Reklam

Bir belde, köy ya da bunların bazı kısımlarının meskun sahasının, komşu bir beldenin meskun sahasıyla birleşmesi veya bu sahalar arasındaki mesafenin 5 bin metrenin altına düşmesi ve buralarda oturan seçmenlerin yarısından bir fazlasının komşu beldeye katılmak için başvurması halinde katılmak isteyen vatandaşların oyuna başvurulacak. Belediye meclisinin uygun görmesi halinde katılım gerçekleşecek.

Belediye Encümeni, İl Belediyeleri'nde ve nüfusu 100 binin üzerindeki belediyelerde, belediye meclisinin her yıl kendi üyeleri arasından 1 yıl için gizli oyla seçeceği 4 üyeyle birim amirleri arasından seçilecek 4 üyeden oluşacak. Belediye Encümeni üyelerine, nüfusu 10 bine kadar olan belediyelerde 3 bin 500, 50 bine kadar olan belediyelerde 4 bin 500, 200 bine kadar olan belediyelerde 6 bin, 200 binin üzerinde olan belediyelerde ise 7 bin 500 gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarda aylık brüt ödenek verilecek. Encümenin memur üyelerine, bu tutarın yarısı ödenecek.

Reklam
Reklam

"Hemşehri Hukuku" uygulaması getiren yasaya göre, herkes ikamet ettiği beldenin hemşehrisi sayılacak. Hemşehrilerin, belediye karar ve hizmetlerine katılma, belediye faaliyetleri hakkında bilgilenme ve belediye idaresinin yardımlarından yararlanma hakları olacak.

Beldenin adında, belediye meclisi üye tamsayısının en dörtte üç çoğunluğunun kararı ve Vali'nin görüşü üzerine, İçişleri Bakanlığı'nın onayıyla değişiklik yapılabilecek.