Belediyeden Destanlaşan Çanakkale Konferansı

Niğde Belediyesi tarafından kültürel ve sosyal etkinlikler çerçevesinde düzenlenen ‘Destanlaşan Çanakkale’ konferansı yoğun ilgi gördü....

Niğde Belediyesi tarafından kültürel ve sosyal etkinlikler çerçevesinde düzenlenen ‘Destanlaşan Çanakkale’ konferansı yoğun ilgi gördü. Konferansta duygulu anlar yaşandı.

Konferans açılış konuşmasını yapan Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan; “Niğde Belediyesi olarak düzenlemiş olduğumuz konferanslardan Niğdeliler yeterince olarak faydalandığımızı düşünüyorum” dedi.

Çanakkale Zaferinin önemine değinen Belediye Başkanı Akdoğan; “Milletinin Anadolu da var olma mücadelesinin ve inancını yaşama mücadelesinin en önemli ayaklarından bir tanesi. 1071 yılında Türklerin Anadolu’ya girmesiyle beraber ki süreçten o güne gelene kadar tüm yaşanmış savaşların, ister deniz olsun ister kara olsun hepsinin intikamını almaya yönelikti bu Çanakkale savaşı. Bu uğur da 250 bin vatan evladını Çanakkale de şehit vermiş bir millet olarak özellikle son 10 yıldaki Çanakkale ruhunu diri tutmak, Çanakkale’yi anlamak ve tanımak adına önemli adımlar atıldı. Son 10 yıl içerisinde Çanakkale ruhunu yaşatmak, anlamak ve anlatmak adına çalışmalar yoğun bir tempoda artmaktadır. Mutlaka herkesin Çanakkale’ye gidip orayı görmesi lazım. Niğde Belediyesi olarak bu bağlamda 4 yıldır Çanakkale’ye geziler düzenledik. Dört yılda 40 otobüs gönderdik. Vatandaşımız oradaki durumu görsünler bu vatanın ne şekilde elde edildiğini hangi fedakârlıklarla elde edildiğinin görülmesi bakımından, bayrağımızın ne şekilde göklerde dalgalandığının bilinmesi bakımından bu gezilerimizi kültürel çerçevede gerçekleştirdik. Çanakkale’ye gençlerimiz için geziler düzenlemeyi sürdüreceğiz. Çanakkale’yi bu millete tanıtmaya, Çanakkale ruhunu bu millete yaşatmaya devam edeceğiz” dedi.

Reklam
Reklam

Konferansa konuşmacı olarak katılan ve konuşmasını sinevizyonla da destekleyen Tarihçi - Yazar Mustafa Turan, Çanakkale Savaşları için: “Milletler ve Devletler zaferleri ile yücelirler, kahramanları ile yükselirler. Zaferleri ve kahramanları olmayan milletlerin ve devletlerin tarihi sığ bir göl gibidir. Oysa zaferleri ve kahramanları bol olan milletlerin ve devletlerin tarihi engin bir deryaya benzer.Tıpkı bizimki gibi. Ne Zaferlerimizi anlatmakla bitirebiliriz ne de kahramanlarımızı saymakla tüketebiliriz. Bunlar içinde Çanakkale, zaferlerimizin tacıdır. Türk Milletinin gönlünde Çanakkale abideleşmiştir, destanlaşmıştır” dedi.

Çanakkale'de iman teknolojiyi yendi, Çanakkale'den imanı çıkarırsanız geriye bir şey kalmaz diyen Mustafa Turan: “Çanakkale Savaşında 1 metrekareye ecdadımızın 5 litre kanı akmıştır. 1 metrekareye 6 bin mermi düşmüştür. Çanakkale hakkında yerli ve yabancı 2 binden fazla kitap kaleme alınmıştır. Dünya tarihinde hakkında bu kadar kitap yazılan bir başka savaş yoktur” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Tarihçi ve Yazar Turan, “Şairimiz: 'Bastığın yerleri toprak diyerek geçme tanı, Düşün altında binlerce kefensiz yatanı, Sen şehit oğlusun, incitme yazıktır atanı' derken, Çanakkale’ye gelen ziyaretçilerin pek çoğu, bu mısralarda ifadesini bulan şuur ve bilinçten uzak bir vaziyette” diye konuştu.

Program sonunda Niğde Valisi Alim Barut ve Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan Tarihçi Yazar Mustafa Turan’a teşekkür ederek plaket ve çiçek verdiler.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: