Belediyeden Haberimize Cevap

Gazetemizin 18 Nisan Çarşamba günkü sayısında okuyucularına duyurduğu habere cevap veren Adıyaman Belediyesi, yapılan hizmetler karşısında açığın normal olduğunu belirtti.

Gazetemizin 18 Nisan Çarşamba günkü sayısında “Belediye 2011’de 15 Milyon 228 Bin Lira Zarar Etti”, “Bu Yönetimle mi Hizmet Gelecek” başlığı ile okuyucularına duyurduğu habere cevap veren Adıyaman Belediyesi, yapılan hizmetler karşısında açığın normal olduğunu belirtti.

Gazetemiz tarafından 18 Nisan Çarşamba günü okuyucularına manşetten duyurulan Adıyaman Belediyesi’nin 2011 bütçesi ile ilgili habere cevap gönderen belediye yetkilileri, yapılan hizmet karşılığında 15 milyon TL’lik açığın normal olduğunu belirterek, savunma yaptılar.

Reklam
Reklam

Adıyaman Belediye Başkanlığı Mali Hizmetler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, konuyla ilgili şu bilgilere yer verildi: “Bilindiği üzere Belediyeler kâr endeksli değil, hizmet odaklı toplum memnuniyetini ve refahını amaçlayan, 5393 sayılı Belediye Kanunu ile tanınan ve belirlenen yetki ve görevler dâhilinde belde halkına hizmet veren bir kamu kuruluşudur. Bu kanunun 3. bölümünde ‘Belediyenin görev ve sorumlulukları’ başlıklı 14 ve 15’inci maddelerinde verilen görev, sorumluluk ve yetkileri dâhilinde hareket etmektedir. Belediyeler 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nda belirtilen hükümler çerçevesinde belde halkına sunmak üzere mal/hizmet alımlarını yapmaktadırlar. Bunların kayıtları ise Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğine uygun olarak yapılır. Bu kayıtların teftişi ise 6085 sayılı Sayıştay Kanunu’na göre T.C. Sayıştay Başkanlığı Denetmenlerince ve İç İşleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişlerince yerinde / merkezde teftişi yapılmaktadır. Belediyelerin gelir ve giderlerinin içeriği 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 60. maddesinde de belirtilmiştir.

Reklam
Reklam

15 milyonluk açık yer altı hizmetlerine gitmiş

Haberde belirtilmiş olan gerçekleşen gelir-gider bütçesi arasındaki fark bakiyesi olan 15 milyon 228 bin lira tamamen; kanalizasyon, içme suyu ishale hattı, yağmur suyu kolektör hattı, yeni yapımı ve mevcutların onarımı, beton ve sathi kaplama asfaltın yapımı, asfalt bitimi, mıcır malzeme alımı, yol genişletme, yeni yol açımı, kale peyzaj çalışması, park yapımına ait bina, arsa ve arazi kamulaştırma bedeli, kale projesi, yeni park ve çocuk oyun alanlarının yapımı, kaldırım parke döşenmesi, iş makinesi ve taşıt alımı gibi yatırım hizmetlerine ilişkin giderleri ihtiva etmektedir. Şayet faaliyet raporu biraz daha dikkatlice incelenirse görülecektir ki, cari harcamalarda tasarruf edildiği, yatırıma ağırlık verildiği görülecektir. Örneğin; sermaye giderleri (yatırım giderleri) yukarıda ayrıntısı verilen yatırım harcamalarının yanı sıra; beton büz boru imalatı, asfalt yama yapımı, İtfaiye hizmet binası inşası, Su İşleri Müdürlüğü hizmet binası inşası, canlı hayvan pazarı yapımı gibi belde halkına sunulan büyük yatırımları kapsamaktadır. Bunun yanında muhasebe tekniği olarak adlandırılan ve Merkezi Yönetim Bütçesince açıklanan belli limitlere dayalı yapılan küçük ölçekli yatırımlarımız da mal ve hizmet alım giderleri içerisinde yer almaktadır. Müdürlüklerin harcamaları ise; mali yıl içerisinde kendilerine ayrılan bütçe ödenekleri arasında yer alan; personel giderleri, sosyal güvenlik kurumlarına devlet pirim giderleri, mal ve hizmet alım giderleri, faiz giderleri, cari transferler, sermaye giderlerine (yatırım giderleri) ait harcama kalemleri yer almaktadır. Yüzde 95 gerçekleşme oranı gerçekleşen gider bütçesinin, tahmini bütçeye orantısına aittir.

Reklam
Reklam

Belediye zararda değilmiş!

Özetleyecek olursak, haberde zarar olarak iddia edilen miktar zarar değildir. Zarar olarak nitelendirilen söz konusu fark 2011 mali yılı bütçemiz uygulamasında Belediye Başkanımızın yatırımlara ağırlık vermesinden kaynaklanan bir gider fazlalığıdır. Faaliyet raporunun gider cetveli incelendiğinde de görüleceği gibi sermaye giderleri (Yatırım Giderleri) 42 milyon 207 bin 745 TL gibi bir rakamla gerçekleşen gider bütçemizin yüzde 48 'ini oluşturmaktadır. Yapılan her yatırım hizmet demektir.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: