"Belediyeler ekmek üretmesin"

ARKARA (İHA) - Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, belediyelerin ekmek üretmesine karşı olduklarını belirterek, "Bırakın ekmek üretimini fırıncı yapsın, siz kendi işinize bakın" dedi.

Balcı, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, belediyelerin ekmek üretim kapasitelerini artırarak haksız rekabet ortamını inadına sürdürdüklerini öne sürdü. "Biz belediyelerin ucuz ekmek satmasına hiçbir zaman karşı olmadık, tepkimiz belediyelerin etmek üretmesidir" diyen Başkan Balcı, "Bırakın üretimi fırıncı yapsın. Artan üretimle fiyatlar hak ettiği seviyeyi bulsun. Hem üretici, hem tüketici mutlu olsun" şeklinde konuştu. Adana'da bir belediye başkanının ekmeği yüzde 30-35 sübvanse ile çıkardıklarını itiraf ettiğini vurgulayan Balcı, "Suya, doğalgaza, elektriğe, ulaşıma, işçi ücretlerine, una yapılan 'katkı' ile üretim artırılarak sürdürülüyor. Zaten yeni hazırlanan yönetmelik taslağında ekmek üretimi belediyenin asli görevi olmaktan çıkarılmıştır. Ümit ediyorum ki, bu yanlış uygulama düzeltilecek; üretim işi üreticiye bırakılacaktır" diye konuştu. Başkan Balcı ayrıca gelişigüzel verilen ruhsatlar nedeniyle Türkiye'de fırın enflasyonunun yaşandığını ifade ederek, bu durumun fırınların yüzde 15 ile yüzde 20 arasında kapasite kullanmalarına yol açtığını kaydetti. Fırın enflasyonunun maliyetlerin artmasına, atıl kapasitelerin çoğalmasına ve haksız rekabete neden olduğunu anlatan Başkan Balcı, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"Bazı kolaylıklar sağlanarak 'merdiven altı' fırınlar açıldı. Hijyenik ortamdan bihaber üretim yapan işletmeler 'dürüst üreticiyi' mağdur ediyor. Belediyeler denetlenmezse, gıda güvenliğinden yoksun üretimin önüne geçilemeyecektir. 10 metrekarelik alanlara ruhsat alarak, pide üretimi yapan ve ekmek üreticilerini yok olma noktasına getiren 'sade pide' ruhsatlandırma olayının Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı yönetmelik ile hak edilen konuma getirilmesi yani 'sade pide'nin de ekmek ve ekmek çeşitleri içerisinde değerlendirilmesi sevindirici bir gelişmedir. Ancak uygulamaya sokulması ile herkesin yüzü gülecektir".