Belediyeler Kanunu Tasarısı TBMM'de

ANKARA (İHA) - Hükümet, "Belediye Kanunu Tasarısı"nı TBMM'ye gönderdi. 88 maddelik tasarı, belediyelerin kurulması, görev ve yetkileri, organları ve teşkilatı, belediye yönetimine ilişkin ilke ve esaslar, merkezi idareyle belediyeler arasındaki ilişkiler düzenleniyor.

Tasarıyla, özerk bir mahalli idarenin gereği olarak belediyeler üzerindeki idare vesayeti uygulamalarının çoğuna son verilirken, idarenin bütünlüğünü ve hukuka uygunluğunu sağlayacak mekanizmalar da öngörülüyor. Belediyelerin yeniden yapılandırılmasında tasarıyla getirilen hükümlerden bir kısmı da bu idarelerin daha demokratik, katılımcı ve saydam hale getirilmesi amaçlanıyor.

Reklam
Reklam

Yine tasarıyla mahalle yönetiminin, mahalle halkıyla belediye arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde ve sorunların belediyeye aktarılmasında önemli bir rol oynamasına imkan sağlayacak düzenlemeler getiriliyor. 1580 sayılı kanunda da yer alan hemşehri hak ve yükümlülüklerinin kapsamı ve niteliği genişletilerek, hemşehriliğe daha aktif ve katılımcı bir özellik kazandırılıyor.

Tasarıyla kimi belediye hizmetlerinde gönüllülerin çalıştırılmasına imkan veriliyor. Tasarının genel gerekçesinde ise şu ifadelere yer veriliyor:

"Tasarıyla düzenlenen hükümlerle belediye yönetimleri katılımcı bir yapı kazanacak ve demokratik nitelikleri artacaktır. Ayrıca belediye yönetimiyle belde halkı arasında güven duygusu oluşması, halkın yerel hizmetlere sahip çıkması ve belediye yönetimine katılması mümkün olabilecektir. Tasarı kanunlaştığında belediye idaresiyle belde halkı arasında sürekli işbirliği, dayanışma ve karşılıklı güven artacaktır. Belediyeler, idarenin bütünlüğüne uygun görev yapan, güvenilir ve öngörülebilir, açık ve saydam, hesap verme yükümlülüğü olan verimli, etkin ve kaliteli hizmet sunan bir yapıya kavuşacaklar, demokratik değerlerin yaygınlaşmasına ve refahın artmasına katkıda bulunacaklardır."

Reklam
Reklam