Belediyelere seçim öncesi kaynak dopingi

ANKARA (ANKA) - Hükümet, yerel seçimlerin yapılacağı Mart 2009'a kadar olan dönemde, çoğunluğu AKP'li olan belediyeler ve bağlı kuruluşlarına bütçeden yapılan aktarmaların miktarını artırarak, seçim yatırımları için kaynak dopingi yapacak.

Genel bütçe vergi gelirleri üzerinden Büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşlarına ayrılacak paylardan, devlete olan borçlarına mahsuben yapılan yüzde 25'lik kesintinin oranı, Mart 2008-Mart 2009 döneminde uygulanmak üzere aşağı çekildi. Bakanlar Kurulu, söz konusu kesintinin anılan dönemde, son sayımda nüfusu azalan belediyeler için yüzde 16, diğerleri için yüzde 20 olarak uygulanmasını kararlaştırdı. Buna göre belediyeler, bütçe payları üzerinden 5-9 puanlık ek bir kaynağa kavuştu.

Reklam
Reklam

Genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı üzerinden belediyelere geçen yılın tümünde yaklaşık 12 milyar, bu yılın ilk üç ayında da 3.3 milyar YTL pay aktarıldı. Söz konusu payların, kesinti oranının düşük uygulanacağı Mart 2008-Mart 2009'u kapsayan bir yıllık dönemde 14-15 milyar YTL'yi bulması bekleniyor. Buna göre seçim öncesi alt yapı yatırımlarına hız verecek belediyelerin, düşük kesinti dolayısıyla fazladan 2-3 milyar YTL arasında taze kaynağa kavuşacağı tahmin ediliyor.

-KARAR YÜRÜRLÜKTE-

Genel bütçe vergi gelirlerinden büyük şehir belediyeleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşlarına ayrılacak paylardan borçlarına karşılık yapılacak kesintilerin oranı ve kesintilerin alacaklı kurumlar arasında dağılımına ilişkin esaslarda değişiklik yapan Bakanlar Kurulu kararı, 1 Mart 2008'den geçerli olmak üzere, 30 Nisan'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kararda, Mart 2008-Mart 2009 döneminde tahsil edilecek genel bütçe vergi gelirlerinden ayrılan paylardan yapılacak kesintilerin oranının yüzde 25 yerine, belediyelerin adrese dayalı nüfus kayıt sistemine (ADNKS) göre belirlenen nüfus değişimlerine göre yüzde 16 veya yüzde 20 olarak uygulanması hükme bağlandı. Buna göre, nüfusu azalan büyük şehir belediyeleri ve belediyelerin vergi gelirlerinden alacağı paylardan, uzlaşma sağlanmış borçları için yüzde 6; devlete olan, Hazine alacağı niteliğindeki ve sosyal güvenlik kuruluşlarına olan borçları için de yüzde 10 olmak üzere toplam yüzde 16 kesinti yapılacak.

Reklam
Reklam

Kesinti oranı, nüfusu artan ya da değişmeyen büyük şehir belediyeleri ve belediyeler için ise uzlaşma sağlanmış borçları için yüzde 8, devlete olan, Hazine alacağı niteliğinde ve sosyal güvenlik kuruluşlarına borçları için de yüzde 12 olmak üzere toplam yüzde 20 olarak uygulanacak. Belediyelerin genel bütçe vergi gelirlerinden aldıkları paylar üzerinden yapılan kesintinin oranı, 1 Mayıs 2009 tarihinden itibaren, yüzde 25 olarak uygulanmaya devam edecek.

-BÜTÇE PAYLARI-

Genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamı üzerinden belediyelere yüzde 6, il özel idarelerine yüzde 1.12 oranında pay veriliyor. Bu paylar, aylık olarak hesaplanıyor, tahsil edilen ayı izleyen ay sonuna kadar İçişleri Bakanlığı emrinde ayrı ayrı hesaplara kaydolunmak üzere İller Bankası'na yatırılıyor.

Genel bütçe vergi gelirlerinden belediye ve il özel idarelerine ayrılan payların dağıtımına esas belediye ve il nüfusları, her yıl sonu itibarıyla İçişleri Bakanlığınca, İller Bankası ve Maliye Bakanlığına bildiriliyor. Belde, köy, mahalle veya bunların bazı kısımlarının bir belediyeye katılması veya birleşmesi halinde bu belediyelerin payı, katılma veya birleşmenin fiilen gerçekleştiği tarihi takip eden Ocak ayının birinci gününden itibaren yeni nüfuslarına göre hesaplanıyor.

Reklam
Reklam

-SEÇİM YATIRIMLARI İÇİN KAYNAK-

Genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı üzerinden büyüşehir belediyeleri ve diğer belediyelere geçen yılın tümünde toplam 11 milyar 970 milyon, bu yılın ilk üç ayında da 3 milyar 292 milyon YTL pay aktarıldı. Söz konusu payların, kesinti oranının düşük uygulanacağı Mart 2008-Mart 2009'u kapsayan bir yıllık dönemde 14-15 milyar YTL'yi bulması bekleniyor. Buna göre seçim öncesi alt yapı yatırımlarına hız verecek belediyelerin, bu dönemde alacakları bütçe paylarından 5-9 puan daha az kesinti yapılması sayesinde toplamda fazladan 2-3 milyar YTL arasında ek bir kaynağa kavuşacağı tahmin ediliyor.