Belediyelere 'temiz su' uyarısı

ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı, Malatya'da meydana gelen ishal salgınından sonra belediyeleri, 'temiz su' konusunda uyarırken, valiliklere ise konuyla ilgili olarak önlem alınması talimatını verdi.

Sağlık Bakanlığı'nca 81 İl valiliğine gönderilen genelgede, fert, toplum ve çevre sağlığının korunmasında sağlıklı su tüketiminin çok önemli bir rol oynadığı belirtilerek, valiliklerden konuyla ilgili olarak önlemlerin alınması istendi. Genelgede, suyla bulaşan hastalıklarla mücadelede, tüketime verilen içme ve kullanma sularının sağlıklı olmasının önemli bir yer tuttuğu kaydedildi. Suyun temiz olarak tüketiminin sağlanması amacıyla, dezenfekte edilmesinin şart olduğu vurgulanan genelgede, valiliklerden alınması istenilen önlemler şu şekilde yer alıyor:

Reklam
Reklam

"Belediye teşkilatı bulunan yerleşim bölgelerinde, tüketime verilen içme ve kullanma sularının temini, su kaynağının ve isale hattının her türlü kirlenmelere karşı korunması ve dezenfeksiyonunun aksatılmadan yapılması, çalışmaların ilgili belediyelerin görev alanında yer alması nedeniyle konu hakkında belediyelerin uyarılması gerekmektedir. Belediye teşkilatı bulunmayan ancak bulaşıcı hastalık yönünden risk teşkil eden yerleşim birimlerinde, tüketime verilen şebeke sularının sürekli olarak dezenfeksiyonunun sağlanması, suyla bulaşan hastalıklara karşı; iliniz merkezinde, ilçe, belde ve köylerde görev yapan başta çevre sağlığı teknisyenleri olmak üzere tüm sağlık personelinin ihtiyaç duyulacak çalışmaları yapmaları, gerektiğinde hizmet içi eğitimlere tabi tutularak hazır bulundurulmaları, gıda ve çevre kontrol şubesi ile bulaşıcı hastalıklar şubesinin koordineli bir şekilde çalışmalarının sağlanması önem arz etmektedir.

Klor, ucuz ve kalıcı etkiye sahip bir dezenfeksiyon maddesidir. Klorlama cihazlarının günün 24 saatinde mutlaka çalışır durumda bulundurulması, arızalanan cihazların derhal tamiri için ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapılarak en kısa sürede yeniden devreye alınması, şayet arızası kısa sürede giderilemeyecekse yenisi ile değiştirilmesinin sağlanması oldukça önemlidir. Su deposu bulunan bina ve işyerlerinin depolarının ayda en az bir kez temizlenmesi ve dezenfeksiyonunun yöneticilerle birlikte yapılmasının sağlanması, su kesintisinin sık olduğu bölgelerde depoların 15 günde bir temizlenmesi ve süper düzeyde klorlanmasının sağlanması insan sağlığı açısından önemli yararlar içermektedir. Şebeke sularında bakiye klor arama işleminin, şebekenin uç kısımlarında değişik semt ve noktalardan yapılması, şebeke suyu bulunmayan bölgelerde tüketilen içme ve kullanma sularının da mutlaka klorlanması ve ferdi dezenfeksiyon için; 'damlalıklı klor solüsyonu' veya klor tabletleri dağıtılarak kullanımına ilişkin halk eğitiminin yapılması, yapılan kontrollerde; kirli bulunan suların kirlenme odağının izole edilmesi, kirlilik giderilinceye kadar bu suların kesinlikle tüketime verilmemesi, gerektiğinde bu durumun mahalli basın-yayın kuruluşları aracılığıyla duyurulması, halkımızın sağlığı açısından önemli bir yer tutmaktadır."
Su ile bulaşan hastalıklarla mücadelede, tüketime verilen içme ve kullanma sularının sağlıklı olması önemli bir yer tutuyor. İnsan vücudunun yüzde 63-70'ini oluşturan ve hayati önem taşıyan su, kimi mikroorganizmaların karışımıyla halk sağlığı açısından en büyük riske dönüşebiliyor. Suyla bulaşan hastalıklar gelişmiş ülkelerde çok az görülürken, az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerde çok daha fazla görülüyor.

Reklam
Reklam