Belediyenin sığınma merkezinden şiddet gören kadınlara tavsiyeler

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kadın Sığınma Merkezi, eşlerinden şiddet gören kadınlara yönelik olarak internet sitesinde, "Şiddete...

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kadın Sığınma Merkezi, eşlerinden şiddet gören kadınlara yönelik olarak internet sitesinde, "Şiddete maruz kalıyorsanız neler yapabilirsiniz?" başlığı altında uyarılarda bulundu.
Uzmanlarca hazırlanan metinde, kadınların dayaktan en az zararla kurtulması için cenin pozisyonunu alması tavsiye edilirken güvenlik yerlere saklanması uyarısında da bulunuluyor. Çıkışı olmayan banyo ve tuvalet gibi yerlerle bıçak gibi tehlikeli aletlerin bulunduğu mutfağa kaçılmaması gerektiği belirtiliyor.
Kadın Sığınma Merkezi Müdürü Pelin Erda, internet sitelerinde yer alan bilgilendirme notlarının, yıllardır birçok kadının deneyimlerinden yola çıkılarak hazırlandığını söyledi. Bilgilendirme amaçlı uyarıları ilk defa kendilerinin hazırlamadığını, bu alanda çalışan birçok kurum olduğunu ifade eden Erda, nasihat listesi anlamında bir şey olmadığını vurguladı: "Birçok kurum gibi biz de bilgilendiriyoruz. Ayrıca sığınmaevi hizmeti veriyoruz. Burada üç ay kalıyorlar, tekrar evine dönmek zorunda olan kadınlar var. Elbette güçlü olmaları için bu bilgilere sahip olmaları gerekiyor." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Şiddete maruz kalındığında yapılması gerekenler:

- Evde şiddet sırasında saklanabileceğiniz güvenli bir yer belirleyip oraya kaçabilirsiniz. Çıkışı olmayan odalardan (banyo, tuvalet) ve tehlikeli alet bulunan yerlerden (mutfak) kaçınmalısınız.
- Mümkün olduğu ilk anda 183, 155 ve/veya 156 numaralı telefonlardan yardım istemelisiniz.
- Evden aniden ayrılmamız gerektiğinde kime sığınabileceğinizi (kime/nereye gidebileceğinizi) önceden belirlemeli ve bu kişilerle önceden konuşup önlem almalısınız.
- Daha önceden belirlediğiniz ihtiyaçlarımızı ve belgelerinizi bir çanta içinde saklamalı ve çıkışa yakın, kolayca ulaşılabilecek bir yerde tutmalısınız. (Az da olsa bir miktar paranın da çantanızda bulunması iyi olur.)
- Kimliklerinizin ve önemli belgelerinizin birer fotokopisini önceden bir yakınınıza vermelisiniz.
- Komşularınızla anlaşıp şiddet anında seslerinizi duyduklarında emniyet güçlerine ihbarda bulunmalarını sağlamalısınız. (İsimsiz ihbarlar da kabul edilmektedir.)
- Aile içi şiddet nedeniyle karakola başvurduğunuzda, ücretsiz avukat hakkınız var. Avukat isteyip istemediğinizi polise söyleyiniz. Ayrıca Ailenin Korunmasına Dair Yasa'dan yararlanmak istediğinizi belirtiniz ve bu konuda ısrarcı olunuz. Karakol size bir broşür vermek zorunda, bu konuda hazırlanmış broşürü ısrarla isteyiniz.
- Aile içi şiddete maruz kalıyorsanız destek istemekten çekinmeyin. Sadece şiddet anında değil, şiddet olmadığı zamanda da yardım isteyebilirsiniz. Günün hangi saatinde olursa olsun, istediğiniz durumda mutlaka bir kadın sığınmaevine yerleştirilirsiniz.
- Mesai saatleri dışında yardım istenebilecek kurumlar: Alo 183, (yardım), Alo 155 (polis), Alo 156 (jandarma) ve karakollar.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz