Belgesel Film Yönetmeni Arın, Tarihi Konakta "yaşatılıyor"

Belgesel film yönetmeni Suha Arın'ın anıları, Safranbolu'da müze eve dönüştürülen 2,5 asırlık konakta yaşatılıyor.

Belgesel film yönetmeni Suha Arın'ın anıları, Safranbolu'da müze eve dönüştürülen 2,5 asırlık konakta yaşatılıyor.

Safranbolu Medresesi olarak bilinen, 1786-1787'de yapımı tamamlanan ve ilçedeki en eski yapılardan biri olan Mektepçiler Konağı, Safranbolu Belediyesi tarafından "Suha Arın Kültür ve Sanat Merkezi"ne dönüştürüldü.

Kültür ve sanat merkezinde 2004 yılında vefat eden, 1977 yılında "Safranbolu'da Zaman" belgesel filmiyle Altın Portakal Ödülü alan Arın'a ait özel eşyaları ve film çekiminde kullandığı kamera, ışık ve ses sistemleri, belgesel metinleri, lensler ve kitapları sergileniyor.

Reklam
Reklam

Safranbolu Kaymakamlığı, Safranbolu Belediyesi ve kardeşi Reha Arın'ın katkıları ile müze ev haline dönüştürülen konak, hafta sonları gezilebiliyor.

-Vali İzzettin Küçük-

Karabük Valisi İzzettin Küçük, AA muhabirine Safranbolu'nun ülke gündemine ünlü yönetmenin 1977 yılında çektiği "Safranbolu'da Zaman" adlı belgesel filmle geldiğini söyledi.

Belgesel filmin 1977 yılında yapılan 14. Antalya Film Şenliği'nde "En İyi Kısa Film" seçilmesiyle gözlerin ilçeye çevrildiğini vurgulayan Küçük, "O günden sonra ilçede bir hareketlilik başladı. Konakların restorasyonu gündeme geldi. Kısacası eskiye rağbet başladı. Atalarımızdan bize kadar gelen kültürel zenginliklerin korunması, içinde yaşayarak gelecek kuşaklara aktarılması gerekliliği anlaşıldı. İlçede ilk restore edilen konak da belgesel filmin çekildiği konaklardan birisidir" diye konuştu.

-"Safranbolu, Arın'ı unutamaz"-

Küçük, Safranboluların tarihine sahip çıkarken, üzerinde emeği olanları unutamayacağını ifade ederek, "Safranbolu ilçesinin bir dünya markası olmasında çektiği belgeselle öncü rolü oynayan Arın'ı yaşatmak istedik" dedi.

Reklam
Reklam

Küçük, ilçedeki en eski konaklardan birisini restore ederek Arın'a ait merkeze dönüştürdüklerini kaydederek, "Burada belgesel dünyası içinde olan herkesin mutlaka görmesi gereken bir yer oluşturduk. Arın'a ait özel eşyalarını topladık burada. Eserleri, ödülleri kullandığı film çekim ekipmanlarını da topladık" şeklinde konuştu.

Vali Küçük, usta yönetmeni her yıl düzenledikleri festivalle andıklarını belirterek, "Bu yıl 14'üncüsü düzenlenecek ve her yıl eylül-ekim aylarında yapılan Uluslararası Safranbolu Altın Safran Belgesel Film Festivali'nde Suha Arın'ı anıyoruz. Festivalimizde düzenlenen belgesel yarışmasında ayrıca 'Suha Arın Özel Ödülü' verilmektir" ifadesini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: