Belgrad: Sokakları Türk Kahvesi Kokan Şehir

Genelde 3,5 ay öncesinden tatil planı yapıp o şekilde hareket ederdik ancak bu tatil çok ani ve beklenmeyen bir zamanda oldu. Tabi ki bu durumdan çok memnunuz :) 1 hafta önceden biletleri aldık ve fiyatları da gayet uygundu. Bizim noel tatilimiz olmadığı için uçaklar bu zaman diliminde normal fiyat aralığındaydı.

Belgrad’a 3 günün yeterli olduğunu birçok kişiden duyduk ancak biz 6 gün için gittik. Şehre gittiğimizde ise 3 günün çok az olduğunu gördük. Hele ki yazın gidiyorsanız bu imkansız! Şehirde 2 nehir var, birkaç tane ada var ve yazları adalarda plaj ve nehir boyunda kulüpler açılıyor.

Belgrad’a giriş

  • Herkes İngilizce biliyor. Ummadığımız yerlerde ummadığımız insanların İngilizce konuştuğunu gördük :) Yerel pazarlarda ve bazı sigara satan büfelerdeki 50 yaşının üzerinde insanlar bilmeyebilir. Onun dışında otobüs şoförü, sokakta takı satan teyze bizimle İngilizce konuşarak şaşırttı :)
  • Kapalı alanlarda sigara içiliyor. 6 gün sonunda bütün bavul sigara kokuyordu, biraz rahatsız edici. Tabi sigara içenler için nimet olsa gerek özellikle kış aylarında.
  • Genel olarak Belgrad’da gittiğimiz tüm restoranlarda porsiyonlar inanılmaz büyük. Örneğin bir porsiyonda 10 köfte var ve kocamanlar dolayısıyla 2 kişi için 1 porsiyon söylemeli. Yanına salata,bir kaç soğuk başlangıç almak daha mantıklı ve sağlıklı.
  • Belgrad’da 50-100 dinar arası bahşiş vermek uygun. Biz bir restoranda 200 dinar verdik garson çok şaşırdı :)
  • Sırbistan ile çok zaman birlikte yaşadığımız için yemek kültürümüz çok benziyor. Kebap (cevapi),kaymak (kajmak),acuka (ajvar), sarma, musakka, turşu hepsi tüm restoranlarda bulunuyor. Türk kahvesi de bir çok kahveci de var hatta yanında lokum (ratluk ) ile birlikte.
  • Garsonlar genellikle orta yaşlarında uzun sürelerdir aynı yerde çalışıyormuş gibiler. Hepsi işini severek yaptığından oldukça güler yüzlü, yardımseverler. Lovac’taki bir garson birkaç kelime Sırpça bile öğretti bize :) Birbirinden lezzetli yemekleri için şöyle gelebilirsiniz.
Reklam
Reklam

Ziyaret edilecek alanlar

  • USCE AVM: Yeni Belgrad’da yer alan alışveriş merkezi oldukça popüler. Zamanımız olduğu için bir pazar günü gittik. Akşam 10’a kadar açık olduğu için pazar tercih edilebilir. Bildiğimiz tüm markalar bu AVM’de bulunuyor.
  • Zemun: Şehrin biraz uzağında ve hem Sava hem Tuna nehrine bakan bir semt. Güzel restoranları bulunuyor. Hava güzelse mutlaka gidilmeli.
Reklam
Reklam

  • Belgrade: Eski komünizm binaları ve yeni inşa edilen gökdelenlerden oluşan bir semt. Ofisler genelde burada yer alıyor. Belgrad’ın statı da bu semtte yer alıyor. Vakit varsa ziyaret edilebilir.

  • Kalemegdan: Kale Meydan hem akşam hem gündüz ziyaret edilmeli. Tuna manzarası ve yeşilliği ile oldukça huzur verici. İçerisinde 2 tane de kilise var,mutlaka ziyaret edilmeli.

  • Prijateljstva Parkı: Yeni Belgrad’ın nehir kenarında yer alan büyük bir park. Nehir kenarında ufak tekneler bulunuyor ve buralarda yazın partiler yapılıyor. Tekne dolduktan sonra hareket ediyor. Bazıları da hostel veya restoran.
Reklam
Reklam

  • Taşmejdan Park: İçerisinde kilise bulunan büyük park. Merkeze yakın olduğu için güneşli havalarda tüm banklar köpeğini ve çocuğunu gezdiren ailelerle dolu.

  • Strahinjica Bana: Bu cadde üzerinde pahalı arabalar ve şık cafeler bulunuyor.
  • Skadarska (Skadarlija): Trafiğe kapalı bu sokakta orta fiyatları restoranlar ve barlar bulunuyor. Sokak ufak taşlardan oluştuğundan yürümek biraz zor. Topuklu ayakkabı ile bu sokağa gitmemeli.

  • Pazar: Şehirde bir sürü pazar bulunuyor. Bunlardan en iyisi Skadarska sokağının sonunda, diğeri de Zemun’da bulunuyor.
Reklam
Reklam

Ulaşım

  • Tramvaylar,otobüsler veya troleybüsler ile ulaşım sağlanıyor. Kaldığımız hostelin sahibi; hükümeti protesto ettiklerini ve bu sebeple bilet almayı bıraktıklarını söyledi. Görevli gelirse İngilizce bilmiyormuş gibi davran,arkanı dön ve uzaklaş dedi. Biz de hiç bilet almadan tüm ulaşımları kullandık ancak döneceğimiz günden bir önceki gün, 2 tane görevli gelip bilet sordu. Önce anlamamış gibi davrandık sonra bizden 1000 RSD(Sırp Dinarı=25 TL) istedi. O gün boyunca tüm araçlara binebileceğimizi söyledi. 1000 dinar vermek istemesek de ödemek zorunda kaldık. Hostel sahibine bize kesilen fişi gösterince üzerinde ne 2 kişi için olduğu, ne yasal bir ceza olduğunu söyledi. Kısacası araçlara binildiğinde etraf taranmalu görevliler varsa uzaklaşılmalı ve parayı ödenmemeli!
  • Havaalanından şehre her 20 dakikada bir A1 otobüsü(shuttle) var ve 300 dinar. Biletler otobüs şoföründen satın alınıyor. Taksi ile gidilirse 1500 dinardan fazla ödenmemeli. Taksimetreyi çalıştırsalar 1500’den asla fazla tutmaz.
Reklam
Reklam

Döviz

Sırbistan’nın para birimi dinar. 1 Euro yaklaşık 115 Dinar. Şehrin merkezindeki birçok yerden para bozdurmak mümkün. Kurlar hemen hemen tüm döviz bürolarında aynı. Havaalanında da para bozdurma makineleri 110 dinara çeviriyor.

Reklam
Reklam

Yukarıdaki tüm listeye 4sq Belgrad listemizden ulaşılabilir. Çektiğiniz fotoğrafları lütfen bizle paylaşın. İyi gezmeler! :)

Gurm.me'ye ait daha fazla içerik için sizi şöyle alalım.

Anahtar Kelimeler: